Här går de misstänkta till attack mot spårvagnsföraren

Spårvagnen skulle precis lämna Angered centrum. Då ska två tonåringar ha sprungit fram till vagnen och börjat sparka på dörrarna. När föraren stannade vagnen och gick ut attackerades han, enligt åklagaren. – När jag ramlade var de på väg att anfalla, sa föraren i polisförhör.

ANNONS
|

En lördagseftermiddag i början av mars i år skulle en spårvagn precis åka från Angereds centrum.

Vittnen har i förhör berättat om hur spårvagnen plingade och började köra iväg. Då ska två ungdomar ha börjat sparka på spårvagnen.

– Föraren stannar och öppnar dörrarna. Då börjar de gapa på varandra. Det slutar med att ungdomarna klipper till spårvagnsföraren, berättade en person som körde spårvagnen som stod på spåret bredvid i polisförhör.

Ytterligare en förarkollega såg misshandeln.

– Helt plötsligt kommer en av de här killarna och knuffar till föraren som ramlar bakåt in i vagnen. Sedan går det snabbt, det kommer en till kille och hoppar på chauffören när han ligger ner. Sen hoppar han som knuffar också på honom. De börjar slå med knytnävarna och sparkar.

ANNONS

Puttade iväg killarna

Föraren själv har berättat att han puttade bort killarna innan själva misshandeln bröt ut.

– Jag sa att jag måste köra. På vägen tillbaka puttade jag iväg dem för att jag måste köra. De puttade tillbaka och jag ramlade bakåt, sa han och fortsatte.

– När jag ramlade var de på väg att anfalla. När jag gick upp fick jag ett slag. När jag såg att de började slåss gick jag in i vagnen och de följde efter mig in. Den ena killen sparkade och då tänkte jag att jag måste försvara mig.

Folk, däribland en av förarna från spårvagnarna bredvid, gick emellan och bråket kunde avbrytas.

Polisjakt

Efter misshandeln hoppade de två ungdomarna på spårvagnen på spåret bredvid. Trafikledningen sa till föraren på den aktuella vagnen att stanna på hållplatsen. Han gjorde som han blev tillsagd och låste dessutom dörrarna. Men då drog de två killarna i nödöppnaren och dörrarna öppnades. Sedan flydde de från platsen.

I samma stund körde polisen in på området och började springa efter dem. Efter en stunds jakt tappade poliserna bort ungdomarna. I stället fick de hjälp av polishunden Harry. Harry hittade ett spår och kunde leda poliserna till de två tonåringarna som befann sig i skogen bakom en skola.

ANNONS

Övervakningsfilm i bevisningen

Nu åtalas de två tonåringarna för våld mot tjänsteman.

Åklagaren skriver att de "tillsammans och i samförstånd angripit spårvagnschauffören NN med våld när han utövade sitt yrke". Som bevisning finns bland annat en övervakningsfilm från spårvagnen.

Åklagaren yrkar på att de två tonåringarna ska betala skadestånd på 11 000 kronor till föraren.

Men de nekar till brott. De har en annan version om vad som hänt.

"Jätterädda"

Den ena av dem berättar i förhör att de var på väg till en annan spårvagn, men att de var sena och stressade. De gick då över spåret, framför den vagn som den misshandlade förarenkörde:

– Men så fort vi går över spåret började han köra utan någon varning och sedan bromsade han fullt. Jag och min kompis blev jätterädda och höjde händerna och undrade vad det var med honom, sa en av tonåringarna i polisförhör.

Han berättade att spårvagnsföraren ropade till sig dem.

– Han puttar mig och min kompis utan någon varning. Där tog jag det som en förnedring, så vi gick på utan att snacka med varandra. Direkt när han puttade oss ville vi båda slå honom. Så vi gick upp mot honom, jag började boxa, min kompis började boxa. Det var riktigt slagsmål.

ANNONS

Hans kompis har en liknande version och nekar även han till brott.

– Det var självförsvar, sa han i polisförhör och fortsatte.

– Det var han som puttade oss två gånger, och sen puttade vi tillbaka. Och därifrån hände det bara.

ANNONS