Här finns Sveriges första växthus – inne i matbutiken

Basilika, dill och koriander – odlade inne i mataffären. Som först i Sverige öppnar nu Ica Focus ett eget växthus. Målet är att bli helt självförsörjande i färska kryddor, men även grönsaker och blommor kan bli aktuellt.
– Vi kommer kunna odla och plantera vad vi vill, säger butikschefen Daniel Åkerhage.

ANNONS

Med det lila ljuset och den sterila inredningen ser växthuset nästan mer ut som ett laboratorium.

– Det är väldigt många som stannar och fotograferar, säger Sofia Rundqvist, områdeschef för Ica Focus växthus och blommor.

Och att växthuset pockar på kunders uppmärksamhet är inte så konstigt. Det är nämligen det första i sitt slag i Sverige som är beläget i en matbutik.

– Att bygga ett sådant här växthus i en butik är helt unikt, säger Daniel Åkerhage, butikschef.

Hydroponisk odling

Idén till växthuset föddes på en matmässa i fjol när Daniel Åkerhage stötte ihop med greentechbolaget SweGreen som bland annat byggt en urban odling i källaren på DN-skrapan i Stockholm.

ANNONS

– Då fick vi provsmaka basilika och timjan och det var en sådan smaksensation, berättar han.

Metoden kallas hydroponisk odling och innebär, bland annat, att grödorna växer i en vertikal anläggning utan jord, där näringsämnen tillsätts direkt i vattnet. Genom tekniken kan man återvinna upp till 98 procent av vattnet och näringsämnen som används vid odlingen.

– Tekniken bakom odlingen är unik och innebär väldigt förenklat att man tillgodoser all den koldioxid som andas ut av människorna i affären. Sedan använder man det och näringssätter med vatten, ljus och den fuktighet som krävs för att det ska bli optimalt.

LÄS MER:Enkelt att komma igång med hydroponisk odling

Efter ett halvårs funderande bestämde Daniel Åkerhage sig för att satsa:

– Det kändes klockrent. Med tiden har man i större grad börjat efterfråga ekologiskt och mer här- och närodlat. Vi har i dagsläget ungefär 3 000 ekologiska artiklar, men det efterfrågas ännu mer, säger han och fortsätter:

– Dessutom får vi full värme- och vattenåtervinning.

Ica Focus butikschef Daniel Åkerhage utanför växthuset.
Ica Focus butikschef Daniel Åkerhage utanför växthuset. Bild: Mia Höglund

Klart nästa vecka

I växthuset ryms omkring 70 kvadratmeter odling. Härom veckan såddes fröerna som kommer att generera växthusets första skörd, i omkring 7 000 näringspuckar.

– Det var extremt pilligt. Ett frö i varje hål. Sedan fick de ligga och ”förgro” i barnkammaren i ungefär två veckor, förklarar Sofia Rundqvist.

ANNONS

Därefter placerades 300 puckar om dagen i ett automatiserat system med rännor som hela tiden förser växternas rötter med rätt mängd vatten vatten i ytterligare två veckor innan kryddorna är klara.

Nästa vecka kommer den första skörden av bland annat basilika, dill och koriander finnas redo till försäljning. Därefter kommer omkring 300 plantor att skördas om dagen.

I första hand kommer butiken att koncentrera sig på odlingen av färska kryddor.

– Men vi kommer kunna odla och plantera vad vi vill: jordgubbar, smultron, blommor. Det är ett extremt kontrollerat växthus för all typ av odlingar, säger Daniel.

LÄS MER:Här är odlarens bästa tips

Självförsörjande

Ljus och luftfuktigheten i växthuset kontrolleras av ett datasystem som styrs av SweGreen från Stockholm.

Växthuset kan göra mataffären självförsörjande på färska kryddor.

– Förutom att det kommer att smaka bra och att vi minskar vår miljöpåverkan, kommer vi att kunna bli självförsörjande på färska kryddor vilket är väldigt bra, säger Daniel Åkerhage.

Får man fråga om prislappen?

– Nej, men det blir en helhetsekonomi kring det här. När det gäller kryddorna har vi inte satt något pris ännu, men vi vill sätta en så attraktiv och prisvärd nivå som möjligt.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS