Här finns den billigaste maten

ANNONS
|

GP Konsument granskar kontinuerligt de stora livsmedelskedjornas prisnivå. Denna gång med en stor matkasse som innehåller 56 varor. Samma varor som när den nya matkassen hade premiär för fyra år sedan.

Då som nu är Willys i Gamlestan billigast. Då som nu har Coop den dyraste butiken av fyra undersökta stora matkedjor som ingår i vår prisundersökning. Den gången var Coop Forum i Bäckebol drygt 6 procent dyrare på varorna i vår stora matkasse.

Kassen på Coop Forum på Backaplan i dagens jämförelse kostar 1346 kronor och är 9 procent dyrare än matkassen på Willys som slutade på 1232 kronor (se tabellen till höger). Den stora matkassen innehåller en blandning av basvaror som ost, pasta, bröd, frukt och grönsaker.

ANNONS

–Det är ingen jätteöverraskning, men jag trodde att vi låg närmare Ica. I det skiktet ska vi befinna oss. Men det är klart att vårt bonussystem inte syns i era prisundersökningar, säger Christer Lindblad, stormarknadschef på Coop Forum på Backaplan.

Se hela prisjämförelsen här

Medlemmar i Coop kan samla poäng genom andra köp, exempelvis av bensin, resor eller genom att gå på bio, och dessa kan användas till att plocka ut varor eller rabatter. Ica har också sina medel att premiera kortkunder med personliga erbjudanden som inte heller kommer med i våra prisundersökningar. Samma förmåner har Willys pluskunder.

Under fyra år har prisklyftan mellan livsmedelskedjorna Coop och Willys på varukorgen med 56 varor ökat med nästan tre procentenheter.

Är det rimligt?

–Det är jättesvårt att kommentera en enskild undersökning. För oss är det viktigt att se på vad våra kunder får betala för hela kundkorgen över hela året och är nöjda med det, säger Karolina Hagberg, affärsområdesdirektör för inköp och kategori på Coop Sverige,

På ett Coop Forum finns 10000-12000 varor och i september sänktes priserna på ”tusentals” av dem. Prissänkningen är upp till 5 procent och på en enskild vara kan den uppgå till 10-15 procent. Sänkningarna varierar mellan olika butiker runt om i landet. På Backaplan har priset sänkts på 6000-7000 livsmedel.

ANNONS

–Vi har haft en dialog med våra kunder och valt det som har betydelse för barnfamiljerna och är relevanta för den stora bredden av kunder. Det kan handla om pasta, pålägg, ostar och hygienprodukter som diskmedel, säger Karolina Hagberg.

Du säger att ni ville ”förändra prispositionen mot andra aktörer på marknaden”. Hur ligger ni till jämfört med de andra matkedjorna?

–Det kan jag inte prata med dig om eftersom det handlar om konkurrens. Men våra kunder har reagerat positivt på vår prisvärdhet. Pris är komplicerat och det faktiska priset är bara en del av hur nöjd en kund är.

I GP Konsuments stora matkasse ingår fyra butiker från de stora kedjorna: förutom på Willys och Coop Forum undersöktes priserna på två Ica-butiker, Ica Maxi på Grafiska vägen i Göteborg och Ica Maxi i Kungälv.

Willys i Gamlestan gick segrande ur matpriskollen med en jämn lågprisnivå, inte på grund av några enskilda varor med extrapris. Där hade bara de ekologiska morötterna i vår kasse kampanjpris förra veckan, och då var de ändå dubbelt så dyra som hos de båda Ica Maxi-butikerna i jämförelsen.

Ica Maxi i Kungälv och på Grafiska vägen i Göteborg kom inte långt efter Willys. Deras stora kassar kostade 1245 kronor respektive 1266 kronor. Hälften av skillnaden mellan dem beror på att Ica i Kungälv hade Ica kampanjpris på torskpaketet.

ANNONS

Båda Ica-butikerna hade också kampanjpris på champinjoner för 20 kronor kilot.

Sedan fyra år tillbaka jämför vi priserna i en minikasse. Detta för att få med Lidl och Netto, som inte har det fulla sortiment som krävs för att kunna vara med i sammanräkningen av den stora matkassen. Denna gång blev resultatet 16 gemensamma varor som fanns i samtliga butiker. Billigaste minikassen fanns hos Lidl på Ångpannegatan.

I matkassen för fyra år sedan fanns ytterligare två varor som fick utgå i årets jämförelse, och kaffepaketet som då var på 500 gram har bytts mot 450 gram, på grund av att flera producenter ändrat förpackningsstorlek sedan dess.

Fakta: GP:s matkasse

Hela kassens pris baseras på de 56 varor som fanns i samtliga fyra storabutiker. Minikassen innehåller de 16 varor som fanns i samtliga sex butiker.

Willys Gamlestan: Hela kassen 1232 kr - Minikassen 388 kr

Ica Maxi Kungälv: Hela kassen 1245 kr - Minikassen 390 kr

Ica Maxi Grafiska vägen: Hela kassen 1266 kr - Minikassen 378 kr

Coop Forum Backaplan: Hela kassen 1346 kr - Minikassen 414 kr

Lidl Ångpannegatan: Minikassen 370 kr

Netto Mölndalsvägen: Minikassen 377 kr

Fakta: Så gjordes prisjämförelsen

GP:s matkasse är baserad på Statistiska centralbyråns, SCB:s, statistik över hur mycket de svenska hushållen spenderar på olika livsmedelskategorier samt rekommendationer från HUI Research.

ANNONS

Priserna i tabellen är de faktiska priserna i butikerna de dagar vi gjorde jämförelsen, inklusive extrapriser. Däremot är inte kupong- eller kundkortserbjudanden medtagna. Till exempel har vi det pris med den extra krona som man fick betala per liter för den svenska mjölken i de båda Ica-butikerna, eftersom det krävdes att man använde en kupong för att få tillbaka kronan.

En del av produkterna är av exakt samma fabrikat, men den större delen av matkassen i vår prisjämförelse består av samma livsmedel i samma förpackningsstorlek – men från olika tillverkare.

Priset på livsmedel med kilopris, som köttfärs och ost, har tagits från de förpackningsstorlekar som ligger nära den mängd som står i tabellen. Priset för 500 gram blandfärs baseras alltså på kilopriset för halvkilosförpackningar, inte på tvåkilosförpackningar. I butiker som deltog i stora matkassen denna gång var det billigare att köpa större rostbröd än vad vi utgick från. I jämförelsen blir det priset för de större bröden som anges, förutsatt att det också fanns 800-gramsbröd, vilket Lidl inte hade.

Butikerna vet inte i förväg om våra besök eller vilka varor som ingår. Priserna är insamlade vecka 45.

ANNONS