Matilda Eliasson beundrar systern Karolina Eliasson, pappa Krister Persson och kusinen Karoline Eliasson som stämmer upp i sång.
Matilda Eliasson beundrar systern Karolina Eliasson, pappa Krister Persson och kusinen Karoline Eliasson som stämmer upp i sång. Bild: Stefan Berg

Här återförenas nära och kära

Springande fötter och en viftande svans. Stora och små famnar. Sång, skratt och några skrik. GP tog sig till ankomsthallen på Landvetter och fick vara med om många kärleksfulla möten.

ANNONS
|
Krister Persson kramar om dottern Matilda Eliasson. Till vänster dotter nummer två, Josefin Eliasson och till höger tjejernas kusin Karoline Eliasson.
Krister Persson kramar om dottern Matilda Eliasson. Till vänster dotter nummer två, Josefin Eliasson och till höger tjejernas kusin Karoline Eliasson. Bild: Stefan Berg

LYSANDE ÖVERRASKNING. Krister Persson, dottern Josefin Eliasson och hennes kusin Karoline Eliasson har gjort årets sånginsats. De ska hämta hem Matilda Eliasson, som varit i Los Angeles i sju veckor för att ta danskurser. Luciatåget är en överraskning, Matilda hade skojat om att hon krävde att få se ett luciatåg när hon kom hem den 13:e.

– Vi valde att sjunga Staffan var en stalledräng. Den kan vi texten till, och Sankta Lucia är så tråkig, säger pappa Krister.

 Yoon Song hälsar på sin mammas vän  Jung-nin Kim från Sydkorea. Mamma Hyeseung Jong bor numera tillsammans med svenska Bosse Thorén i Trollhättan.
Yoon Song hälsar på sin mammas vän Jung-nin Kim från Sydkorea. Mamma Hyeseung Jong bor numera tillsammans med svenska Bosse Thorén i Trollhättan. Bild: Stefan Berg

SPRÅK SOM FÖRENAR. Yoon Song hälsar sin mammas vän Jung-nin Kim välkommen till Göteborg. Mamman Hyeseung Jong träffade svenska Bosse Thorén på en lingvistikkonferens i Australien för tre år sedan. Deras gemensamma intresse för språk blev början på en kärlekshistoria. Efter några år i Malaysia har paret nu hittat hem i Trollhättan, där Hyeseung fått jobb på Högskolan Väst.

ANNONS

– Jung-nin är min bästa vän och vi har inte träffats på sju år. Dagarna som kommer måste jag jobba, tyvärr, men på julafton planerar vi en julfest. Då kommer Bosses föräldrar och syster också, säger hon.

Ida Börjesson och dottern Ebba med farfar Lars Börjesson.
Ida Börjesson och dottern Ebba med farfar Lars Börjesson. Bild: Stefan Berg

SPANIENSVENSK. Ida Börjesson och dottern Ebba har väntat in farfar Lars Börjesson. Han har lämnat Sverige för att bo på sydligare breddgrader, i Spanien. Ebba har firat lucia på förskolan och hade helst velat att farfar skulle dyka upp direkt. Hon hinner skruva på sig åt både höger och vänster, innan farfar äntligen kommer ut med sin rullväska.

– De fick inte fram stegen till planet, det snöade för mycket, förklarar han när han kramar om barnbarnet.

Jenny Öhrn kramar om pappa Stig-Arne Öhrn. Mamma Jytte Öhrn står näst på tur.
Jenny Öhrn kramar om pappa Stig-Arne Öhrn. Mamma Jytte Öhrn står näst på tur. Bild: Stefan Berg

TRADITIONSENLIG JUL. Jenny Öhrn har kört bil från Skövde för att hämta pappa Stig-Arne och mamma Jytte Öhrn, som lämnat lägenheten i Spanien för att fira jul på hemmaplan. Bilfärden till flygplatsen tog tid, snöblandat regn vräkte ner och Jenny passerade en bil som kört i diket.

– Det ska bli trevligt att få träffa föräldrarna och fira jul enligt traditionerna. Vi ska äta lite god jullunch och umgås i dagarna tre, säger hon.

Nuur, Ahmed, Fuaad, Wariz, Anwar och Mubashir Abdi är återförenade efter tre år på olika kontinenter.
Nuur, Ahmed, Fuaad, Wariz, Anwar och Mubashir Abdi är återförenade efter tre år på olika kontinenter. Bild: Stefan Berg

ÄNTLIGEN ÅTERFÖRENADE. För första gången på tre år är Nuur, Ahmed, Fuaad, Wariz, Anwar och Mubashir Abdi på samma kontinent. 18-åriga Anwar flydde från Etiopien till Sverige 2014. Mamma Wariz har väntat tre år på att få krama om sin son. Hon lägger händerna på hans kinder och skrattar högt. Nu kan familjen börja ett nytt liv tillsammans i Småland.

ANNONS

– Det känns bra, ler Anwar.

Tessa Koelewijn från Nederländerna möter sin flickvän Piroska Osvath på flygplatsen.
Tessa Koelewijn från Nederländerna möter sin flickvän Piroska Osvath på flygplatsen. Bild: Stefan Berg

HITTAT HEM I GÖTEBORG. Tessa Koelewijn från Nederländerna tar emot sin flickvän Piroska Osvath som har varit hemma och hälsat på sin familj i Ungern. Paret bor tillsammans i Göteborg. Tessa jobbar på Volvo och Piroska på en studentförening. I jul ska de flyga till Tessas familj i Nederländerna.

– Jag har bott i Göteborg i tre och ett halvt år nu. Jag trivs jättebra, staden är precis lagom stor för mig, säger hon.

Den italienska vinthunden Frank sniffar på hussen Artur Aira.
Den italienska vinthunden Frank sniffar på hussen Artur Aira. Bild: Stefan Berg

VÄLBEKANT LUKT. Den italienska vinthunden Frank har äntligen fått återse sin husse Artur Aira. Frank har väntat otåligt tillsammans med Valentina, Maria och Joakim Aira i nästan en timme. Nu får han äntligen lägga upp framtassarna på sin solbrända husses ben.

– Jag har rest runt i Sydamerika och turistat i tre veckor, berättar Artur Aira medan han klappar om hunden.

Johannes Andersson Owén, Andreas Forsberg och Erik Grundström arbetar med vindkraft och ska till Varberg på jobblunch.
Johannes Andersson Owén, Andreas Forsberg och Erik Grundström arbetar med vindkraft och ska till Varberg på jobblunch. Bild: Stefan Berg

SÖDERUT MED VINDEN. Erik Grundström från Hofors och Andreas Forsberg från Piteå har själva flugit till Landvetter idag. De väntar in Johannes Andersson Owén, som reser från Östersund. Arbetskamraterna jobbar med vindkraft och är på väg till Varberg. Andreas Forsberg är glad att träffa kompisarna, men inte så förtjust i Göteborgsvädret.

ANNONS

– Vi får väl ha flytväst för att klara oss. Men nu ska vi i alla fall äta mat och få oss en pilsner, säger han.

Blerontina Aroshi ökar farten för att hinna fram till sin pappa så fort som möjligt. Mamma Samali följer efter.
Blerontina Aroshi ökar farten för att hinna fram till sin pappa så fort som möjligt. Mamma Samali följer efter. Bild: Stefan Berg

NU KOMMER HAN! Samali Iako och barnen Blerontina Aroshi och Adrian Aroshi har tagit med sig varsin blombukett till Landvetter. De ska hämta Samalis man och barnens pappa, Odisho Aroshi. Han har varit i Istanbul för att träffa sin mamma som ramlat. Läkaren rådde honom att besöka henne innan det var försent. Blerontina Aroshi rusar in i sin pappas famn när han dyker upp.

– Barnen har väntat på att han ska komma tillbaka sedan han åkte. De har saknat honom jättemycket, berättar mamma Samali.

Tenyo och Sadi Namev hämtar Sadis mormor Shefie Ylmaz.
Tenyo och Sadi Namev hämtar Sadis mormor Shefie Ylmaz. Bild: Stefan Berg

BEBIS PÅ VÄG. Tenyo och Sadi Namev har väntat in Sadis mormor Shefie Ylmaz. Hon ska bo hos familjen i Göteborg i två månader. Sadi ska snart bli storebror, hans mamma är gravid i nionde månaden. Han ser framemot att få dela rum med sin mormor, och att få träffa den nya bebisen.

– Jag ska få en syster, berättar han.

Görli Hansson kramar om barnbarnen Maria och Sofia.
Görli Hansson kramar om barnbarnen Maria och Sofia. Bild: Stefan Berg

FRÅN BODEN TILL BORÅS. Maria och Sofia Hansson kramar om mormor Görli Hansson. De ska snart åka söderut för att gå på julmarknad i Tyskland. Görli lämnade Boden för Borås när hon träffade kärleken på nätet. Nu har hon bott tillsammans med Martin Gunnarsson i fem år. De reser ofta norrut tillsammans för att besöka hennes släktingar. Helst tar de nattåget.

ANNONS

- Jag älskar Borås, det finns så mycket att göra och är nära till allt. Boden har blivit lite avfolkat. Men det finns en speciell kultur i norr. Man är lite rakare, inte så rädd att säga som det är, säger Görli.

Emelie Johansson, Mirella Bergstedt och Isabelle Johansson har alla ögonen på lilla Kilian Bergstedt.
Emelie Johansson, Mirella Bergstedt och Isabelle Johansson har alla ögonen på lilla Kilian Bergstedt. Bild: Stefan Berg

TOMTEFAMILJ. Kilian Bergstedt ligger i mamma Emelie Johanssons famn. Hans tomteklädsel matchar storasyster Mirellas. Moster Isabelle Johansson har precis kommit hem från USA, där hon bor sedan ett och ett halvt år tillbaka. Hon läser kurser i ekonomi och engelska och har ett halvår kvar på andra sidan Atlanten.

– Det är första gången Kilian och Isabelle träffas, berättar Emelie Johansson och vaggar den lilla tomten i famnen.

Linda Falcon och hundarna Tuna och Tobbe hälsar Nate Taft välkommen tillbaka till Göteborg.
Linda Falcon och hundarna Tuna och Tobbe hälsar Nate Taft välkommen tillbaka till Göteborg. Bild: Stefan Berg

SLUT PÅ SURF. Linda och hundarna Tuna och Tobbe hämtar upp Nate som varit och surfat hos sin mamma på Kanarieöarna. Flyget är försenat och Linda och hundarna har fått vänta en extra timme. Landningen i Göteborg är kortvarig.

– På måndag åker vi till Sri Lanka och blir borta en månad, säger Linda.

Ronja Svensson kramar om Sofie Andersson. Nadia Nordin och Johanna Högfeldt hinner snart fram till varandra.
Ronja Svensson kramar om Sofie Andersson. Nadia Nordin och Johanna Högfeldt hinner snart fram till varandra. Bild: Stefan Berg

SKA ÅKA PÅ TURNÉ. Ronja Svensson ger Sofie Andersson en björnkram. Sofie och kompisen Johanna Högfeldt har rest runt i Asien i tvåmånader. Ronja Svensson och Nadia Nordin är de enda som känner till atttjejerna kommer hem till jul. Nu ska de åka runt till familj och släktingar ochöverraska dem. Till sommaren planerar Ronja och Nadia själva att åka ut ivärlden.

ANNONS

– Vi tänker tågluffa i Europa. Det är så många som åker till Asien, ochvi vill inte vara som alla andra, säger Ronja och skrattar.

ANNONS