Han var först in – när Jul på Liseberg öppnade rekordsäsong

Prick klockan tolv slogs grindarna på lördagen upp för 23:e upplagan av Jul på Liseberg. Först in, denna rekordlånga säsong, var Daniel Martinsson från Hisings-Backa.
– Kul att vara här på premiärdagen, särskilt när det är jubileumssäsong, säger han.

ANNONS

Några minuter före utsatt tid står ett hundratal besökare utanför portarna vid Lisebergs norra entré, redo att passera grindarna och ge sig hän åt årets vintersäsong, den 23:e i ordningen sedan premiären år 2000.

Förutom spunnet socker, brända mandlar och varm choklad erbjuds besökarna en jubileumsutställning, ett helt nytt vinterland (med Sveriges lägsta fjäll) och snöförsedda granar längs entréstråket.

Bland de förväntansfulla märks Daniel Martinsson. När entrévakterna vrider runt nyckeln till låset av de klassiska grindarna är Lisebergsälskaren från Hisings-Kärra allra först in i parken.

De är hans favoritattraktioner på Liseberg

– Har man guldpasset går det lite snabbare. Det här ska bli kul. Jag ser fram emot att kolla läget och bara njuta av dagen, dessutom är det ju sol, säger Daniel Martinsson minuten efter det kosläppsliknande öppnandet.

ANNONS

Varför är det viktigt att komma på just premiären och vara tidigt ute?

– Det är för själva miljön och upplevelsen; för att se hur de gör parken år efter år.

Bland Daniels Martinssons favoriter finns Valkyria och Lisebergsbanan.

– Tyvärr försvann Flumeride i år. Det är lite sorgligt. En epok som går i graven, säger han.

Brända mandlar är en del av utbudet vid Jul på Liseberg.
Brända mandlar är en del av utbudet vid Jul på Liseberg. Bild: Henrik Jansson

Liseberg förlänger Jul på Liseberg – över nyår

Mårten Westlund är PR- och kommunikationschef på Liseberg och berättar att parken denna vinter har förlängt säsongen för Jul på Liseberg med en vecka, en bit in på 2024.

– Vi vet att många som kommer på besök till vänner och släktingar menar att det inte finns så mycket att göra efter nyår. Därför testar vi att förlänga säsongen, så får vi se hur det tas emot, säger Mårten Westlund.

Lisebergs förhoppning är 400 000 gäster, i så fall lika många som i fjol.

– Det som väntar besökarna är vår jubileumsjul och att vi har ett nytt område, ett vuxnare område, vintermarknaden, med iglos, som lämpar sig väldigt bra för dejting och har barer.

Mårten Westlund är PR- och kommunikationschef på Liseberg och ser fram emot årets säsong.
Mårten Westlund är PR- och kommunikationschef på Liseberg och ser fram emot årets säsong. Bild: Henrik Jansson

Lisebergs nyhet: Norra Europas lägsta fjäll

Han tillägger:

– Sedan har vi norra Europas lägsta fjäll. Det får man inte missa. Jag tror att det är 6,5 meter högt.

Mårten Westlund berättar att parken totalt sett i år erbjuder mer snö.

ANNONS

– Vi snöar i fler områden. Du har entrén, hela hamnområdet och vintermarknaden. Jag skulle gärna säga att vi har ett hyperlokalt vädersystem med mycket snöfall, men det är cellulosa, som man sprejar på träden, säger han.

Trots att det ännu inte har fallit någon snö över Göteborg är det gott om vitt i granarna på Liseberg.
Trots att det ännu inte har fallit någon snö över Göteborg är det gott om vitt i granarna på Liseberg. Bild: Henrik Jansson

LÄS MER:Liseberg: ”Vi har originaldelar”

LÄS MER:Rekordlång jul på Liseberg

LÄS MER:Tio julmarknader att besöka i och runt Göteborg

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS