Hagaskolan tackar nej till simskola

Hagaskolan är en av tre skolor som tackat nej simundervisning. Carin Hammarström och Hjalmar Nielsens respektive söner får därför inte simma på lektionstid. – Det blir någon slags orättvisa. Vilka elever som får lära sig simma väljs ut slumpmässigt, säger Carin Hammarström.

ANNONS

Adressmässigt hör Carin Hammarströms sexåriga son egentligen till Annedalsskolan men hon valde att placera honom i förskoleklass på Hagaskolan istället. Ett beslut som hon i dag ångrar.

– Om man hade vetat att Hagaskolan inte skulle ha simundervisning i skolan hade man valt en annan skola, säger hon.

I våras läste hon om stadens satsning på gratis simundervisning till elever i förskoleklass och årskurs två och tyckte att det lät som en briljant idé. Men hennes glädje blåste bort när hösten kom och hon insåg att Hagaskolan hade tackat nej. Hennes son skulle därför inte få lära sig simma i skolan.

ANNONS

– Jag förstår inte varför man tackar nej när det är ett sådant bra erbjudande. Andra skolor har prioriterat annorlunda. Det blir någon slags orättvisa. Vilka elever som får lära sig simma väljs ut slumpmässigt, säger Carin Hammarström.

Skolan behöver mer resurser

Enligt Hagaskolans rektor Annette Frisk har eleverna ett simtest i årskurs fyra, och om eleverna inte klarar det testet får de eleverna simlektioner. Men innan dess har de inte simning på schemat.

– Vi har inte resurser till att vara med i Simlyftet. Det är gratis endast i den bemärkelsen att det inte kostar någon avgift för skolan att få vara i simhallen med simlärare. Vi behöver personal som följer med eleverna till simskolan eftersom de inte är så stora. Jag skulle önska de som beslutade om Simlyftet hade tänkt på att det blir en resursfråga även för skolan när de gav bidraget till idrott och förening, säger hon.

Jag har pratat med föräldrar som tycker att vara med i Simlyftet borde prioriteras. Vad anser du om det?

– Det får stå för dem. Det är jag som ser helheten och det är jag som måste prioritera. Vi skulle behöva få mer resurser för att kunna ha simlektioner, säger Annette Frisk.

ANNONS

"Blir en klassfråga"

Hjalmar Nielsen har en sexårig son som också går på Hagaskolan och även han anser att skolan borde ha tackat ja till Simlyftet.

– Det är jättedumt att tacka nej när man får det gratis. Men problematiken är att kommunen har avsatt pengar till det här, men inte tänkt hela vägen. Jag tycker att man ska tvinga igenom det så att det blir obligatoriskt för skolor, säger Hjalmar Nielsen.

Hans son har fått simundervisning privat vid några tillfällen, men familjen har svårt att pussla ihop simlektioner med vardagen och han är orolig för att de inte ska hitta tiden till det. Fast han tänker att det är främst är barnen till föräldrar som inte har möjlighet att sätta sina barn i någon simskola alls som drabbas mest.

– Då blir det en klassfråga. Det är synd att simundervisningen ska hindras på grund av resurser. Drunkning är den största dödsorsaken för barn upp till sex år, säger Hjalmar Nielsen.

ANNONS