Olyckan där en pojke ramlade och slog i huvudet så illa att han senare avled inträffade på Sjumilaskolan i Biskopsgården. Arkivbild.
Olyckan där en pojke ramlade och slog i huvudet så illa att han senare avled inträffade på Sjumilaskolan i Biskopsgården. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

Granskning klar efter pojkes död på Sjumilaskolan

Inga misstag begicks. Det är beskedet när Göteborgs grundskoleförvaltning nu är klar med sin egen utredning efter olyckan på Sjumilaskolan i mars i år, då en pojke föll från en klippa och skadades så allvarligt att han dog.

ANNONS
|

Dödsolyckan på Sjumilaskolan inträffade på förmiddagen onsdag 2 mars, när barnen hade rast och lekte på skolgården. En pojke på lågstadiet tappade fotfästet och ramlade ner från en bergsknalle på skolgården.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket, som skolan gjorde samma eftermiddag, var pojken inte avsvimmad efteråt, men hade fått en bula och skrapsår på huvudet. Pojken fick hjälp att ta sig till skolsköterskan, där hans tillstånd försämrades och ambulans tillkallades.

Pojken intensivvårdades på Sahlgrenska universitetssjukhuset under flera dygn, men hans skador var så svåra att hans liv inte gick att rädda.

Polisutredningen lades ner

Polisutredningen om misstänkt vållande till kroppsskada lades ner, med hänvisning till att de inledande undersökningarna visade att inget brottsligt skett.

ANNONS

Både Göteborgs grundskoleförvaltning och Arbetsmiljöverket inledde dessutom utredningar av olyckan, för att granska hur den kunde inträffa, samt vilka åtgärder man gjort för att en liknande olycka inte ska kunna ske igen. Nu är förvaltningens granskning klar.

Sammanfattningsvis visar granskningen att skolans ansvar för tillsynen av eleverna uppfylldes vid olyckan. Det begicks alltså inga misstag av skolan.

Barnen fick inte vara på bergsknallen

Vidare skriver förvaltningen att det fanns rastvakter på det område där pojkens klass skulle vara på rasten, men den bergsknalle som han föll från var en plats där eleverna inte fick vara på rasten.

Förvaltningen skriver att man inte känner till att några incidenter skulle ha skett på den platsen tidigare. Enligt förvaltningens egen granskning har skolans ledning regelbundet utrett de risker som har uppmärksammats och haft god beredskap för krishantering.

Den enda kritiken som riktas mot skolan är att man inte har genomfört vissa delar av det systematiska arbetsmiljöarbetet under 2021, det finns till exempel ingen dokumentation av att det gjorts någon fysisk arbetsmiljörond under det året.

LÄS MER:Arbetsmiljöverket fick anmälan om skololyckan – lades åt sidan

LÄS MER:Pojke dog av sina skador efter fall på skola på Hisingen

LÄS MER:Elev skadad efter fallolycka på en skola i Göteborg

ANNONS