Göteborgståg har fått namn - ska heta Trainy McTrainface

Tågoperatören MTR har beslutat att namnge sina tåg som kör sträckan mellan Stockholm och Göteborg. Genom en tävling i tidningen Metro fick svenskarna rösta om vad de röda tågen skulle heta. Ett av namnen som vann blev Trainy McTrainface - och nu ska MTR göra det britterna inte vågade göra.

ANNONS
|

MTR är tågoperatören som tog upp kampen med SJ om sträckan mellan Göteborg och Stockholm. Numera har de knallröda tågen blivit en vanlig syn på båda städernas centralstationer. Och nu har det blivit dags att namnge tågen.

Läsare fick rösta

Därför utlyste den Hong Kong-baserade tågoperatören en namntävling tillsammans medtidningen Metro där läsarna kunde få rösta fram namnen till tågen. Tanken var att två tåg skulle döpas efter profiler från Göteborg och två tåg efter profiler från huvudstaden. Nu är omröstningen klar för Göteborgstågen. Ett kommer heta Glenn. Det andra ska heta - Trainy McTrainface.

Det sistnämnda namnet vannöverlägset och över hälften de som röstadeville att tåget skulle få det något udda namnet. Namnet är en tydlig flört med en liknande tävling som ägde rum i Storbritannien. När en brittisk miljömyndighet vände sig till folket för att få hjälp med att namnge ett nytt forskningsfartyg seglade namnet Boaty McBoatface upp som en favorit och kammade hem hela tävlingen. Myndigheten backade dock från namnvalet och fartyget fick istället namnges efter naturdokumentärskommentatorn David Attenborough.

ANNONS

Till britternas försvar kan tilläggas att de kröp till korset till slut och döpte en mindre undervattensbåt som finns ombordRRS Sir David Attenborough till Boaty McBoatface istället.

MTR försäkrar att de inte kommer gå i britternas fotspår utan ska gå folket till mötes. I ett pressmeddelande skriver tågoperatören att tågen Glenn och Trainy McTrainface kommer att döpas på Göteborgs centralstation senare i höst.

Slog Poseidon

Trainy McTrainface vann över namn med starkare Göteborgsanknytning så som Miriam, Håkan och Poseidon.

Nyheten om tågnamnet har blivit uppmärksammat utanför Sveriges gränser och bland annat har brittiska The Guardian skrivit om de göteborska tågen.

Namntävlingen om Stockholmstågen är inte helt avgjort ännu. Ett ska heta Estelle, efter prinsessan Estelle. Omröstningen för det andra tåget är ännu inte klar.

ANNONS