Sisjödepån är Västra Götalandsregionen centrallager där man förvarade skyddsutrustning som munskydd, handskar och annat som blev en brist under pandemin. Nu skickas fyra ton munskydd till förbränning. Bilden är tagen i februari 2022.
Sisjödepån är Västra Götalandsregionen centrallager där man förvarade skyddsutrustning som munskydd, handskar och annat som blev en brist under pandemin. Nu skickas fyra ton munskydd till förbränning. Bilden är tagen i februari 2022. Bild: Mia Höglund

Göteborg bränner fyra ton munskydd

Kommunen försökte skänka bort dem men ingen kunde ta emot dem. Nu ska fyra ton munskydd brännas upp.
Ärendet beskrivs som brådskande eftersom regionen vill tömma sitt pandemilager.

ANNONS
|

I oktober fattade äldre samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborgs stad beslut om att lagret av munskydd skulle skänkas. Mottagaren skulle vara organisationen Kristna läkare och medicinstudenter (KLM) som bedriver biståndsarbete i Ukraina.

Men donationen kunde inte genomföras då KLM inte hade möjlighet att ta emot den. Munskydden har bäst före-datum från leverantören om december 2022 och mars 2023 och därför kan ingen godkänna ett användande av dem.

– Det är helt galet. Förut gick det åt extremt stora mängder varje dag och nu behöver man dem inte alls i princip, säger Marina Johansson (S), ordförande i vård och omsorgsnämnden.

ANNONS

Oönskade varor

På kort varsel meddelades kommunen av Västra Götalandsregionen att de ska tömma sitt pandemilager redan den 17 maj.

– Vi fick bara några dagar att besluta detta så vi hade inte tid att komma på några kreativa lösningar då det var bråttom att tömma lagret. Men med de förutsättningarna vi hade så har vi gjort det vi kan, säger Marina Johansson.

Förvaltningen har också varit i kontakt med Sahlgrenska international care för hjälp med att hitta en mottagare. Men samtliga av deras samarbetspartners har tackat nej då de inte haft något behov.

– Vi kontaktade även Help Ukraine i Göteborg men även de tackade nej.

Avfall enda utvägen

Nu ser förvaltningen och nämnden ingen annan utväg. Munskydden måste brännas. Totalt handlar det om 29 pallar som väger 150 kilogram styck – alltså nästan 4,5 ton.

Dagen innan tömningen av lagret skrev nämndens ordförande, Marina Johansson (S), under beslutet att munskydden ska gå som avfall till förbränning.

LÄS MER:Magnus Gisslén blir Sveriges nya statsepidemiolog

LÄS MER:Krisplanen för regionen fanns – men följdes aldrig

LÄS MER:Folkhälsomyndighetens nya pandemiplan – efter coronaviruset

ANNONS