Göteborgs universitet vill samla alla fakulteter som har med konst och humaniora att göra kring Näckrosdammen. Hela utbyggnaden ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum 2021, är det meningen.
Göteborgs stad och Akademiska Hus (ägare till universitets byggnader) har nu lagt fram en plan för hur området kring Näckrosdammen ska bebyggas. Och det finns ingen plats för den gamla hovrätten från 1948 – en byggnad som många anser vara av stort arkitektoniskt värde.
- Är byggnaden så värdefull? Jag tycker inte det, men jag vet att alla inte delar min uppfattning, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.
I det förslag som presenterades på tisdagen ska hovrätten bort och ersättas med en ny byggnad som ska inrymma universitetsbiblioteket. Det ligger i dag i en grannbyggnad som enligt planen ska byggas ut och härbärgera studenter inom konst och humaniora.
Björn Siesjö vill gärna ha en arkitekttävling kring hur det nya biblioteket ska utformas.
- En sådan tävling kan anordnas om något år, parallellt med den planprocess som drar igång nästa år, säger han.
Enligt Siesjö innebär det nya förslaget en möjlighet att vitalisera området kring Näckrosdammen.
- Det knyter också samman staden från Korsvägen via Götaplatsen, Avenyn och hela vägen ner till Operan och de planerade nya områdena vid Frihamnen, säger han.
Utbyggnaden av Västlänken innebär att Korsvägen får en stor underjordisk station som sträcker sig ända till Götaplatsen.
- Även ovan jord ska Götaplatsen och Korsvägen knytas samman. I dag är det inte solklart hur man rör sig mellan de två platserna, säger Siesjö.
Både Björn Siesjö och universitetsrektor Pam Fredman betonar att det nu framlagda förslaget är just ett förslag.
- En lång planprocess återstår. Men vi har jobbat med det här sedan 2011 och varit noga med att alla intressenter ska få vara med i processen, säger Pam Fredman.
Hon tycker att förslaget lyfter fram betydelsen av humaniora och konst i samhället.
- Allt handlar inte om teknik och naturvetenskap. Det här är också en möjlighet att stärka Göteborg som kultur- och kunskapsstad.
I planförslaget finns också tankar på att utveckla Trollspisberget, det stora parkområdet på höjderna i Johanneberg. Vidblicksgatan, som ursprungligen fick sitt namn för att den skulle leda upp mot bergets topp, kan om något årtionde eller så få göra skäl för sitt namn.
Enligt idéskissen ska Vidblicksgatan knytas samman med Olof Rudbecksgatan på andra sidan berget. Därigenom skapas en mer lättillgänglig park – och en "gräddhylla" som kan ge plats för 500-600 bostäder.
- På så vis fullföljer vi de idéer som Albert Lilienberg hade för 100 år sedan, säger Björn Siesjö.
Risken är att överklaganden från närboende kan försena den process som inleds när Akademiska hus lämnar in planförslaget i början av nästa år. Vilket kan föra med sig att Campus Näckrosdammen inte är klart till 2021.
- Problemet med överklaganden är att domstolsväsendet är överbelastat med arbete. Förhoppningsvis kan domstolarna prioritera det här ärendet om det går så långt, säger Björn Siesjö.