Frias från hot mot GP-reporter

ANNONS
|

Tingsrätten friade i går de två tjejer, 22 och 16 år gamla, som stått åtalade för att ha hotat GP:s reporter Per Sydvik. Någon av dem ska också ha hotat att skjuta en receptionist på GP. Även i det fallet friar tingsrätten.

Anledningen är att det inte går att fastställa vem av tjejerna som har hotat. Inget vittne har heller hört när receptionisten skulle ha blivit hotad.

Åklagaren tyckte att båda skulle dömas för att ha hotat tillsammans och i samförstånd. Men den beskrivningen godtog inte tingsrätten och friade.

– Min klient är nöjd. Hon har inte uttalat något hot, säger 16-åringens advokat Louise Gilborne.

ANNONS

Däremot döms tjejerna för att under attackliknande former ha försökt att ta ifrån Per Sydvik en påse med researchmaterial. De ville inte att han skulle skriva mer artiklar om ett fall där 22-åringens bröder var misstänkta för flera grova brott.

Den 16-åriga flickan döms till ungdomsvård, där hon ska gå i samtal med en socialsekreterare. Ett mycket hårt straff, betonade ordföranden, för en förseelse som egentligen bara ger böter. Framför allt med tanke på att hon dessutom satt anhållen i tre dagar. Anledningen är att tingsrätten ville markera det allvarliga med att ge sig på en journalist.

– Det är mycket allvarligt att man försöker stoppa en journalist när han försöker göra sitt arbete, sa rättens ordförande vänd mot de två åtalade.

22-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter. Hon döms dels för stöldförsöket, men också för att ha hotat en kvinna som arbetar på Gårdstensbostäder efter att hon hade blivit vräkt från sin lägenhet.

Fotnot: Fredrik Beckman är kriminalreporter på tidningen Metro. Eftersom fallet handlar om en reporter på GP har vi anlitat en utomstående reporter för att bevaka rättegången och domen. Detta för att inte någon jävssituation ska uppstå i bevakningen.

ANNONS

ANNONS