Från Jonsered till Göteborgsoperan med gummibåt

Runt 120 personer färdades i gummibåt längs Säveån under den sjunde upplagan av Riverrun. Under lördagens båtfärd tog sig vissa av dem hela vägen från Jonsered station till Göteborgsoperan.

ANNONS

På lördagen gick årets upplaga av Riverrun av stapeln. Ett årligt gummibåtsevenemang där kompisgäng och nyfunna bekantskaper färdas tillsammans längs Säveån. Startplats var Jonsered station och ändstation, för de allra flesta, Gamlestaden. Några gummibåtar tar sig dock hela vägen från Jonsered till Göteborgsoperan.

– Jag är ganska säker på att det är minst 100 båtar med i år och åtminstone 120 personer, berättar Jimmy Nilsson, grundare och arrangör av Riverrun.

Skyndar inte fram

Riverrun, som har funnits sedan år 2013, är inget race. Snarare är gummibåtsfärden längs Säveån definitionen av "gött häng". Personer som flyter sida vid sida tillsammans i sommarvärmen. Det skyndas inte fram, eller paddlas fram för den delen, utan det hela får ta sin tid.

ANNONS

– Man har sån gemenskap här. Det är så många olika åldrar. Vi är från olika delar av Göteborg. Men här är man en och samma allihopa. Man har kul och är mån om alla som är på vattnet, säger Mikael Larsson, en av deltagarna.

LÄS MER:100 gummibåtar och en jätteflamingo i ån

Många av deltagarna i gummibåtsfärden har tidigare varit med i liknande evenemang, så som Göteborg by gummibåt. Men för en del är det första gången längs Säveån.

– Jag såg eventet på Facebook, det kom upp som ett förslag på något som kunde vara intressant och jag tänkte bara... det här ska jag göra, berättar Tina Bertlin, som tog med sig kompisgänget till lördagens gummibåtsevent.

Plockar skräp

Andra är rutinerade. Frida Söderlund åkte gummibåt längs Säveån för nionde året. Förutom att ta det lugnt i båtarna, plockar hennes gäng upp skräp de hittar på vägen mot Göteborg.

– Vi har mycket respekt för naturen. Alla är måna om att inte skräpa ner, att man tar ansvar för att vi ska kunna fortsätta göra detta.

De rekordmånga deltagarna i årets Riverrun kommer inte i en stor karavan längs ån. Istället dyker gummibåtar upp lite då och då på Säveån, vilket inte säger mycket om det totala antalet deltagare. Men arrangören Jimmy Nilsson menar att det är nästan dubbelt upp från tidigare rekordet för antalet medverkande och är helt klart nöjd med dagen.

ANNONS

– Jättelyckat! Sicket väder vi har haft. Vi brukar ha tur med vädret och prognosen såg fin ut, det är därför så många är här. Det har varit fantastiskt, säger han.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS