En behållare med Pfizer-Biontechs vaccin.
En behållare med Pfizer-Biontechs vaccin. Bild: Liam McBurney

Första vaccineringen i väst planeras ske 28 december

På måndagen efter jul ska den första invånaren i Västra Götaland vaccineras mot covid-19, om allt går som planerat.

ANNONS

Vaccinationen kommer att starta på fyra äldreboenden i Göteborg. Dessa är Svaleboskogen, Högsbotorpshemmet, Kaverös äng och Gerdas gård.

– Vi är många som har väntat på detta och det känns fantastiskt att vi är där, säger Babbs Edberg, tillträdande förvaltningsdirektör inom äldreomsorgen i Göteborg

De fyra boendena ligger ganska nära varandra i västra Göteborg. Det var också därför de valdes ut, enligt Edberg, eftersom logistiken kring vaccinet blir enklare då.

Hur många som kan vaccineras i första omgången är oklart. Enligt Babbs Edberg finns det åtminstone så många doser att det räcker till de cirka 400 personer som bor på de ovan nämnda boendena.

ANNONS

Det är känt att varje EU-land kommer att få 9 750 doser av Pfizer-Biontechs vaccin i en första leverans. Om dessa fördelas mellan regionerna efter invånarantal skulle Västra Götaland få cirka 1 600 doser.

– Vi ser fram emot det här väldigt mycket. Vi kommer successivt att få vaccin till VGR och det är viktigt att vi kommer igång med vaccineringen så snart som möjligt, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Regeringens nya åtgärder: Tidigare spritstopp, munskydd för pendlare, besöksgräns i butiker

50 000 doser i januari

I januari ska sedan vaccineringen ta fart. Regionen väntar sig att få drygt 50 000 doser under månaden.

Cirka 22 000 människor i länet har så kallat särskilt boende och kommer att få vaccinet först. Varje person behöver två doser med tre veckors mellanrum.

De grupper som står på tur därefter är:

• Personer som tillhör en riskgrupp samt har kommunal omsorg i hemmet.

• Vuxna anhöriga till personer i de två första grupperna.

• Kommunal vård- och omsorgspersonal.

LÄS MER:Vinnare och förlorare i global jakt på vaccin

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS