Botaniska trädgårdens japanska trädgård i april.
Botaniska trädgårdens japanska trädgård i april. Bild: Stefan Berg

Fler ovana gäster får Botaniska att be om hjälp

Ökat besöksantal, men också fler ovana gäster. Det får Göteborgs botaniska trädgård att påminna om de trivselregler som bland annat innefattar förbud mot att elda, cykla, ta med hund och trampa i rabatter.
– Växter kan dö, säger Mats Havström, enhetschef för samlingar och forskning i trädgården.

ANNONS

Efter en solig april kan Göteborgs botaniska trädgård redovisa ett ökat besöksantal. Enligt enhetschefen Mari Källersjö har så många som 100 000 besökt parken trots att långväga gäster från USA, Frankrike och England tvingats stanna hemma på grund av coronaviruset.

– Det är ovanligt många för att vara i april och hänger säkert ihop med vädret. Det är fler göteborgare som har hittat hit, säger Mari Källersjö.

LÄS MER: Körsbärsträden blommar – i februari

Den relativa anstormningen till Göteborgs botaniska trädgård har inneburit en stor grupp av nya besökare, en grupp som enligt ett nyhetsbrev som skickades ut från parken under torsdagen ”inte riktigt förstår vad en botanisk trädgård är”.

ANNONS

Största växtsamlingen i Skandinavien

Göteborgs botaniska trädgård skriver också att denna grupp av besökare troligen inte känner till att det finns trivselregler som främst är till för att skydda trädgårdens unika växter och anläggningar.

Därför kommer Göteborgs botaniska trädgård i skrivelsen med en vädjan till övriga besökare: ”Hjälp oss gärna att vänligt visa dem tillrätta”.

– Många som är i parken för första gången tänker kanske att det är som vilken park som helst. Så är det inte. Vi har den största samlingen av växter i Skandinavien och lägger enormt mycket pengar på att vi ska ha fina växter, säger enhetschefen för samlingar och forskning Mats Havström.

LÄS MER: Här kan du motionera under coronakrisen

Han betonar hur kul han tycker att det är med det stora intresset från allmänheten att besöka parken och vill vänligt men bestämt påminna om trivselreglerna.

– Man ska exempelvis inte kliva i rabatter. Det kompakterar jorden och trampar sönder ömtåliga växter på väg upp, säger Mats Havström.

Enhetschefen trycker på ytterligare en sak, vars syfte är att skydda växtligheten och värna personalen.

"Inte så kul"

– Vi får frågor om varför hundar inte får var här. Det har att göra med att om en hund kissar på en växt dör den. Det är också för vår personal. Det är inte så kul när man ligger med näsan i rabatten och så ligger det ”något” där, säger han.

ANNONS

Varför går ni ut med den här uppmaningen nu?

– Det beror på att vi har sett att det leks mer, både vuxna och barn, att man ser det som ett ställe att ägna sig åt lek och spel. Det är svårt att göra det utan att det skapar problem.

Har växter tagit skada?

– Jag vet inte det än. Jag får från trädgårdsmästare att de ofta får säga till. Det gör de gärna, men i längden tar det tid och kraft från dem, att vara ordningsvakter istället för att sköta om parken.

Botaniska trädgårdens växthus.
Botaniska trädgårdens växthus. Bild: Carin Rudehill

Förhoppningen från personalen efter vädjan om att följa trivselreglerna är tydlig.

– Att man fortsätter att komma till oss i samma omfattning, med fokus på att njuta av trädgården på ett lite mer städat sätt. Och följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten, tar hänsyn till växtlighet och varandra.

För de som vill ägna sig åt lek och spel finns andra parker runtom i Göteborg.

– Göteborgs stad har gått ut med att det är bra om man håller sig i parker så nära hemmet som möjligt. I vårt område är det Slottsskogen som har en annan profil, säger Mats Havström.

Göteborgs botaniska trädgård har årligen 650 000 besökare, de flesta mellan april och juni.

ANNONS

LÄS MER: Stadens uppmaning: Undvik Slottsskogen

Detta är inte tillåtet i Göteborgs Botaniska Trädgård

Elda, gäller även engångsgrill och i hela Änggårdsbergen

Cykla

Ta med hunden 1 mars - 30 september

Sparka boll eller spela frisbee

Klättra i träden

Trampa i rabatterna

Ta växtmaterial, gäller även fröer

Skräpa ner

Detta är däremot tillåtet

Ha picknick

Gå och sitta på gräsmattorna

Fotografera

Njuta av den biologiska mångfalden

ANNONS