Extinction Rebellion protesterade mot Volvo vid filmfestivalen

När Göteborg filmfestival drar igång är Volvo en av huvudsponsorerna till festivalen, vilket miljörörelsen Extinction Rebellion är långt ifrån nöjda med. Därför höll gruppen en protestaktion i samband med invigningen, där de bland annat gjorde ett satiriskt framträdande och en deltagare utgav sig för att vara Volvo Cars informationschef.
– Vi vill att de ska veta att vi ser dem, säger Jessica Lovell på Extinction Rebellion.

ANNONS
|

Under fredagen invigs årets upplaga av Göteborg filmfestival vid Draken. En av festivalens största sponsorer är Volvo, vilket inte riktigt faller miljörörelsen Extinction Rebellion i smaken. Gruppen har därför arrangerat en protestaktion mot biltillverkaren i samband med invigningen på fredagseftermiddagen.

I närheten av filmfestivalens röda-mattan invigning vid Draken spred gruppen, som de själva uttrycker det, "lite extra fossilt skimmer med en spektakulär aktion som illustrerar krocken mellan Volvos glada firande över sin ökande produktion och den allvarliga situation vi befinner oss i".

– Aktionen kommer att illustrera klimatförändringarnas påverkan. Vi kommer stå på smältande isblock under en galge, med snaror runt halsen, som som ska visa att om isen smälter så kommer vi att dö helt enkelt, säger Jessica Lovell, presskontakt på Extinction Rebellion.

ANNONS

På galgen hade man dessutom satt upp en skylt med texten "Climate crisis brought to you by Volvo".

Kulturminister Amanda Lind kommenterade demonstrationen i GP:s direktsändning från invigningen.

Utgav sig för att vara informationschefen

Under aktionen tog en av protestaktionens deltagare sig an rollen som Volvo Cars informationschef.

– Jag vill börja med att säga att det som några personer håller på med här, med någon byggställning och folk som står på is med snaror runt halsen, det har Volvo ingenting över huvud taget att göra med, det förstår ni kanske allihop, sa han.

Mannen som utgav sig för att vara Volvo Cars informationschef fortsatte med att säga att Volvo ser protesterna som en förolämpning mot hela det kinesiska folket eftersom Volvo ägs av kineser, och att den kinesiske ambassadörens säkerhetsfolk säkert skulle köra bort "patrasket" snart.

– Det ska bli väldigt skönt. Det är ju såhär att vi vet vad det kinesiska folket gör med folk som pratar lite och tänker annorlunda – bort med dem bara.

GP har varit i kontakt med Volvo Cars som har valt att inte kommentera protestaktionen.

LÄS MER:Extinction rebellion – en radikal miljörörelse på frammarsch i Göteborg

Anklagas för utsläppsfusk

Syftet med aktionen var att belysa vad Extinction Rebellion beskriver som Volvos bristande klimatansvar. Så sent som under torsdagen anklagade den tyska miljöorganisationen DUH Volvo Cars för utsläppsfusk, efter att organisationen hittat illegala manipulationsanordningar i Volvos dieselsuv XC60. Utsläppen ska vara långt över de tillåtna gränsvärdena.

ANNONS

Samtidigt nekar Volvo Cars till anklagelserna och avvisar dem som ett felaktigt påstående.

– Vi vill att de ska veta att vi ser dem. Syftet är att skapa opinion och medvetenhet, många göteborgare tror ju att Volvo är bra för att de har en klimatprofil, vi vill slå hål på den myten, säger Extinction Rebellions presskontakt Jessica Lovell.

LÄS MER:Volvo Cars anklagas för utsläppsfusk

LÄS MER:Blodig klimatstrejk utanför Bokmässan

Vill inte störa filmfestivalen

Samtidigt påpekar hon att man inte är ute efter att störa filmfestivalens röda matta eller entré, men att man kommer vara synliga för alla besökare.

– Syftet är inte att störa filmfestivalen eftersom de inte är vår måltavla i sig, men vi vill ju också passa på att kritisera deras val av sponsor och att man kan fundera på vad det är man är stolt över med det här sponsorskapet.

LÄS MER:Kommunfullmäktige sa nej till klimatnödläge

LÄS MER:Här protesterar miljöaktivisterna mot rea-hetsen

ANNONS