EU-migranter greps på Drottningtorget misstänks ha sålt droger

Polisen genomförde ett större tillslag mot en grupp EU-migranter på Drottningtorget under tisdagen, rapporterar GT. Sju kvinnor greps och har sedan anhållits.
– Att personer ur den här gruppen säljer narkotika, det har vi inte sett mycket av tidigare, säger Teodor Smedius, chef för polisen i city, till GP.

ANNONS
|

Polisen slog till vid lunchtid efter en längre tids spaningsarbete. Enligt Teodor Smedius är tillslaget resultatet av polisens medborgarlöfte om att jobba mer aktivt mot narkotikahandel i centrala Göteborg.

– Vi har varit mycket i Brunnsparken och andra delar av centrum. Under spaningen har det framkommit uppgifter som gjorde att vi kunde misstänka de här personerna för drogförsäljning.

Sju kvinnor har gripits och förhörts av polisen, något som GT var först med att rapportera om. Under dagen fattade åklagaren beslut om att de ska anhållas.

– Det rör sig om ett flertal överlåtelser av en mindre mängd narkotika, säger åklagaren Anna Larsson.

ANNONS

Polisen har även gjort beslag men Teodor Smedius vill inte gå in på detaljer kring vad för slags narkotika det rör sig om.

"Överraskande men väntat"

De misstänka uppges vara EU-migranter.

– Att personer ur den här gruppen säljer narkotika, det har vi inte sett mycket av tidigare. Det var ganska överraskande men samtidigt väntat eftersom det är utsatta människor som lätt kan utnyttjas av kriminella element i samhället.

Enligt uppgifter till GT rör det sig om personer som ska ha utgett sig för att vara tiggare och förvarat drogerna i muggarna.

– Eftersom detta är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera några detaljer, säger Teodor Smedius.

Han berättar dock att försäljningen ska ha bedrivits kring Drottningtorget.

– Det har alltid funnits mycket droger i centrala Göteborg men nu är det mer fokus på det eftersom vi jobbar mer aktivt med frågan. Vi upplever också att försäljningen sker mer öppet vilket påverkar tryggheten.

Hur kommer det sig att det sker mer öppet?

– Vår analys är att det beror på att det finns mer människor som befinner sig i utsatt läge. Människor som är i en hopplös livssituation bryr sig inte. Sedan märker vi också att samhället har blivit mer drogliberalt.

ANNONS
ANNONS