EU ger miljoner till linbaneprojektet

Arbetet med att bygga en linbana över Göta älv får nu välkommen stöttning från EU. Europeiska investeringsbanken har beviljat projektet ett bidrag på knappt 28 miljoner kronor.
– Det är lite av en bekräftelse på att det vi gör i Göteborg är bra, säger Michelle Coldrey på Trafikkontoret.

ANNONS

Det omtalade linbaneprojektet – där göteborgarna 2021 ska kunna ta luftvägen över Göta älv – har fått ett ekonomiskt bidrag från EU. Något som Göteborg Direkt tidigare har rapporterat om.

I december undertecknades ett avtal som beviljar projektet 2,8 miljoner euro, motsvarande knappt 28 miljoner kronor. Pengarna ska användas till den fortsatta planeringen av linbanan vars totalkostnad är beräknad till 1,1 miljarder kronor.

– 2,8 miljoner euro kanske inte är så stort i sammanhanget. Men det här är värt mer än pengarna. Det är prestige att få EU-pengar. Det är lite av en bekräftelse på att det vi gör i Göteborg är bra. Det känns väldigt roligt, säger Michelle Coldrey som är internationell projektsamordnare på Trafikkontoret.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Bakslag för linbanan – kan bli försenad

Kommer att söka fler bidrag

Det handlar om ett så kallat ELENA-bidrag från Europeiska investeringsbanken. ELENA är ett EU-initiativ som ger ekonomiskt stöd till investeringar och projekt som bland annat rör energieffektivitet, förnybar energi och hållbara transporter.

LÄS ÄVEN: GP har "provåkt" linbanan

Kommer ni att söka mer EU-pengar till linbanan längre fram i processen?

– Ja, det finns rätt mycket pengar att ta del av. Men det handlar om att söka vid rätt tillfälle och matcha projektet. Det håller vi på med just nu, säger Michelle Coldrey.

Hur stora summor handlar det om då?

– Jag vet inte ännu. Men vi hoppas på, räknar med och planerar för att finansiera en del av linbanan i alla fall.

Vad får EU ut av att ge det här bidraget?

– Lärdomar och spridning av resultatet. Det är väldigt många andra städer som är intresserade av att bygga linbana. Jag var med på en konferens för några veckor sedan och presenterade hur vi har gjort, säger Michelle Coldrey.

ANNONS