Emma seglar ensam jorden runt

Innan veckan är slut kastar hon loss över Atlanten och sätter kurs mot Brasilien. Kanske blir det jorden runt, kanske inte. Världshaven ligger vidöppna för ensamseglaren Emma Ringqvist från Göteborg.

ANNONS
|

Längtan om en långseglats har funnits länge hos 38-årigaEmma Ringqvist. När hon flyttade tillbaka till Sverige efter 18 år i London väcktes drömmen till liv.

– Jag fick en väldigt stark känsla att jag skulle segla jorden runt ensam. Min bror sa en gång att livet är som ett rymdskepp, där man inte vet hur kontrollerna ska styras. För mig är detta rymdskepp mitt hjärta, varhelst det vill ta mig ska jag gå, berättar hon.

När GP kontaktar Emma Ringqvist är hon påKanarieöarnai full färd att förbereda sin segelbåt Caprice för Atlantkryssningen. Vilken dag hon kastar loss beror på väder och vind, men det gäller att vara utvilad och väl förberedd. Någon vidare skönhetssömn lär det inte bli under den månadslånga ensamseglatsen.

ANNONS

– Det är en hel del att tänka på när man seglar ensam, allt kan hända. Om nätterna brukar jag ställa klockan var 45:e minut för att gå upp och kika så allt står rätt till, säger Emma Ringqvist.

Saknade sällskap

­Under seglingen från England till Kanarieöarna låg horisonten öde under dagar. För första gången i sitt liv upplevde hon en djup saknad efter sällskap.

– Vanligen trivs jag kanske lite väl mycket att vara ensam, men under 15-dagarsseglingen hit drömde jag om att gå på café med någon. Det var en ny upplevelse för mig att uppleva sådan ensamhet.

För ett år sedan var hon en av 13 kvinnor på Women´s boat to Gaza. Den nuvarande seglingen har inget politiskt motiv, istället ser hon äventyret som ett sätt att utforska just ensamhet, och att utvecklas som person.

– Jag kanske höjer en flagga och tar en bild för att uppmärksamma att Gaza håller på att bli obeboeligt, men mitt motiv för denna segling är ytterst personligt och en dröm jag vill förverkliga, berättar hon.

Läser mycket

För att fördriva tiden ombord läser hon böcker och spelar musik.

–Man hamnar i ett slags filosofiskt, långsamt tillstånd när man seglar ensam där det finns utrymme att skapa musik och läsa. Hemma har jag aldrig tid att läsa böcker, men det har jag nu, säger hon.

ANNONS

På land arbetade hon som musiklärare.

– I London bodde jag på en kanalbåt, jag älskar vatten, havet och segling. Kanske vill jag ägna mig åt något som har med sjöfart att göra i framtiden, vi får se.

Om känslan är rätt, och äventyret flyter på, tänker Emma Ringqvist segla vidare från Brasilien via Kapstaden till Nya Zeeland, Kap horn och sedan hem. Seglar hon i stort sett non stoplägger hon till med Caprice i Göteborg igen först någon gång nästa sommar.

–Jag vill inte lägga för stor press på mig själv att segla jorden runt, utan får se hur det känns. Det hade så klart varit häftigt om allt går vägen.

Fakta: Emma Ringqvist

  1. Ålder: 38 år
  2. Yrke: Musiklärare
  3. Familj: Pojkvän, som stannar hemma i Göteborg
  4. Från: Svanesund, Orust
  5. Aktuell: Ska segla ensam jorden runt på segelbåten Caprice,en Laurin KosterL32 byggd på Karlskronavarvet1969.
ANNONS