Eid-festival blir årlig tradition

ANNONS

Inne på Världskulturmuseet är stämningen stojig och upprymd. Portarna har precis öppnats till Eid-festivalen som är en hyllning till den muslimska fastemånadens avslutning.

– Festivalen arrangeras första söndagen efter fastan är slut. Det här blir sjunde året i rad, säger Zana Muhammad, festivalarrangör tillsammans med kollegan Ashar Khan.

Duon grundade evenemanget för att de ville att fler skulle få ta del av de festigheter som äger rum i samband med att den heliga fastan avslutas.

– När vi var barn fanns det inget organiserat Eid-firande här i staden, berättar Zana Muhammad.

Under hela söndagen erbjuds olika attraktioner för barn och ungdomar – allt från pyssel, teaterföreställningar och sagostunder till rodeo, ansiktsmålning och seminarier.

ANNONS

– Meningen med evenemanget är att berika Göteborg. Vi vill att det ska bli en återkommande tradition precis som Way out West, Kulturkalaset och picknick-festivalen.

Arrangemanget har vuxit för varje år. I fjol hade festivalen ett rekordstort besökarantal med 5500 gäster.

– Vi får se om vi slår rekordet i år, säger Zana Muhammad.

Det landsomfattande studieförbundet Ibn Rushd anordnar under dagen olika aktiviteter. Bland annat kan barnen få trycka sina egna t-shirts.

Några som kommer för att trycka motiv på vita bomullströjor är Nasima Gulamhuseins tre söner.

– Det är tredje året i rad vi är här. Det är en jättefin fest dit kan alla komma oavsett bakgrund och språk, berättar Nasima som ursprungligen kommer från Indien men har bott i Sverige i 16 år.

– Det här ett sätt att mötas och få visa vem man är. Jag är öppen för frågor och berättar gärna om min kultur, fortsätter hon.

En trappa upp kan man få en hennamålning. Den skickliga hennamålaren Amna Hussain har bjudits in av festivalens arrangörer för att smycka besökarnas händer.

– Det är fjärde gången jag är här, säger hon och berättar att hon kommer få fullt upp om någon timme då besökarna strömmar till ordentligt.

ANNONS

Amna Hussain har målat i tjugo års tid och skapar på nolltid arabiska, indiska och marockanska motiv med den speciella hennafärgen.

– Färgen är baserad på hundra procent naturliga ingredienser och målningarna håller i cirka två veckor, berättar hon.

Nedanför den generösa trappläktaren soundcheckar den brittiska duon Common Souls som ska avsluta festivalen.

– Det är fantastiskt att vara här, vi har precis anlänt till Göteborg, berättar Abdulla Bustami.

Festivalen anordnas av Wama Evenemang tillsammans med Världskulturmuseet, Fryshuset, studieförbundet Ibn Rushd och Göteborgs stad.

Eid är det årliga fastebrytandets högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden kallas ofta kort för eid, vilket betyder "en återkommande lycka eller festglädje". Firandet pågår i upp till tre till fyra dagar, av vilka det är den första dagen som är viktigast.

Eid al-fitr är i grunden en religiös högtid, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende eller följer religionens bud, samt av stora delar av befolkningen som helhet i länder och regioner där islam är majoritetsreligion.

ANNONS