Branden på fartyget bröt ut på lördagen den 4 december. En vecka senare var den fortfarande inte släckt.
Branden på fartyget bröt ut på lördagen den 4 december. En vecka senare var den fortfarande inte släckt. Bild: Albin Ljunggren/Kustbevakningen

Efter storbranden på Almirante Storni – teknisk undersökning färdig

Lasten av trävirke på det 177 meter långa fartyget fattade eld – och brann i över en vecka. Nu är Haverikommissionens tekniska undersökning färdig. Men svaret på vad som orsakade branden på Almirante Storni kan dröja.

ANNONS
|

Det var på lördagseftermiddagen den 4 december som larmet kom. Ett stort fartyg stod i lågor, strax söder om Vinga.

En omfattande insats inleddes, och förstärkning från utlandet skickades till det brinnande fartyget – Almirante Storni – för att bistå Kustbevakningen i släckningsarbetet.

LÄS MER:Professorn: Därför evakuerades aldrig Almirante Storni

Började utredningen när fartyget släcktes

Efter en vecka brann det fortfarande ombord. Man beslutade då att bogsera fartyget till Göteborgs hamn, där det legat sedan dess. För knappt en vecka sedan var branden helt släckt. Då började haverikommissionen utreda vad som egentligen orsakat den.

Nu meddelar Göteborgs hamn att kommissionen har lämnat fartyget, och att dess tekniska undersökning är klar. Nu ska man analysera det material som hämtats in.

ANNONS

LÄS MER:Räddningstjänsten avslutar insatsen på Almirante Storni

”Brukar ta ungefär ett år”

Det lär dock dröja innan resultatet når allmänheten – eller ens polisen. Den pågående utredningen är nämligen hemligstämplad. Och det kommer ta tid innan den är klar.

– Det brukar ta ungefär ett år. Men å andra sidan brukar de vara värda att vänta på då det brukar röra sig om fantastiska utredningar och analyser, har kammaråklagare James von Reis, som leder den polisiära förundersökningen, tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Kustbevakningen anser att rederiet ska betala jätteinsatsen

Flyttad till ny kaj – framtiden fortsatt oklar

Fartyget har nu flyttats från Skandiahamnen till kajplats 761 i Arendal. Men vad det tar vägen härnäst är fortfarande ett frågetecken.

– Vi väntar på ett officiellt besked från Transportstyrelsen om fartygets sjövärdighet, om det får lämna hamnen och under vilka premisser detta kan ske. Men redan nu kan vi konstatera att allting gått bra i det här efter förutsättningarna. Besättningen har klarat sig bra, fartyget är släckt, säger Erik Waller, vice hamnkapten på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Där ska branden ha startat på Almirante Storni

ANNONS