Död späckhuggare flöt i land vid brygga i Billdal

En död späckhuggare på runt fem meter har flutit in i en hamn i Billdal. Marinbiologen Björn Källström berättar att den döda späckhuggaren först upptäcktes vid Vrångö i fredags där den surrades fast i väntan på prover.
– Den slet sig i går när det blåste så mycket. Det var en liten besvikelse, säger han.

ANNONS
|

Längst in vid en av småbåtshamnens bryggor ligger det stora kadavret och guppar i vågorna. Det är tydligt att späckhuggaren som flutit i land vid Killingsholmen i Billdal har varit död länge. Skinnet är avskavt och ögonhålorna tomma, antagligen urätna av fisk och fågel.

En stadig ström av nyfikna dyker upp och tittar, tar bilder och funderar.

– Kolla, där har ögat suttit. Men den har nog varit död länge. Kanske blåste den in i stormen?

– Fy fasen. Den ser inte helt pigg ut, säger någon, tar sedan några bilder och cyklar sedan iväg.

Har legat på Vrångö

Marinbiologen Björn Källström blir glad när han får höra om späckhuggaren, för han har undrat vart den tog vägen.

ANNONS

– Det är samma späckhuggare som fram till i går kväll har legat på Vrångö. Det var några ortsbor som upptäckte den döda späckhuggaren i fredags och surrade fast den, men den slet sig i går när det blåste så mycket. Det var en liten besvikelse, säger han.

Nu är späckhuggaren alltså återfunnen och Björn Källström hoppas att den ska hålla sig kvar där, i väntan på provtagning.

– En späckhuggare är väldigt intressant för många institutioner, som Statens veterinärmedicinska anstalt och Naturhistoriska riksmuseet. Naturhistoriska museet i Göteborg har också hört av sig och vill ha olika prover, säger Björn Källström.

”Strikt förbjudet att plocka”

Proverna kommer att tas under nästa vecka och ska användas i diverse forskningsprojekt. Tills dess hoppas Björn Källström att den får ligga orörd.

– Döda valar och delfiner drar alltid till sig mycket uppmärksamhet, men jag vill upplysa om att det är strikt förbjudet att plocka delar av en död val.

Efter att proverna har samlats in hamnar ansvaret att forsla bort späckhuggarkadavret på kommunen, enligt Björn Källström

– Det kan bli dyrt och svårt. Vi får se hur det löses, säger han.

Även polisen har informerats om upptäckten och skriver på sin hemsida att ärendet kommer att hanteras av Länsstyrelsen.

ANNONS

LÄS MER:Brugden från Styrsö hittad död

LÄS MER:Brugd skapade uppståndelse vid Styrsö

LÄS MER:Späckhuggare hittades död – nu har huvudet fraktats till riksmuseet

ANNONS