Demonstranter blockerade Hisingsbron och Brunnsparken

En pro-palestinsk demonstration hölls i Göteborg under måndagskvällen. Detta efter Israels attack mot ett tältläger utanför Rafah under söndagen. Demonstranter blockerade trafik i Brunnsparken och Hisingsbron.
– Vi vill visa att det är ett folkmord som sker där nere, säger en demonstrant.

ANNONS
|

Det var strax innan klockan 19 som Hisingsbron var avstängd för all trafik och under kvällen stoppade demonstranter även upp spårvagnstrafiken i Brunnsparken. Enligt Västtrafik var det störningar till och ifrån i cirka en timme under måndagskvällen.

– Det är en spontan demonstration i Brunnsparken och även på Hisingsbron. Ingenting kan rulla i Brunnsparken eller Hisingsbron och vi vet inte hur länge det kommer hålla på, sa Göte Andersson, störningskoordinator vid Västtrafik.

Demonstrationen är enligt polisen inte tillståndsgiven.
Demonstrationen är enligt polisen inte tillståndsgiven. Bild: Sanna Tedeborg

Ingen person gripen

Polisen arbetade på platsen för att säkerställa ordningen. Även om demonstranterna var upprörda över situationen i Gaza så gick allt fredligt till.

– Det är några personer som stökat vid Gustaf Adolfs torg och vi jobbar för att det ska bli så få ordningsstörande händelser som möjligt, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

ANNONS

Varför löste inte polisen upp demonstrationen?

– Det beror väldig mycket på situationen, det finns en komplexitet i de bedömningar vi gör på plats och rätten att demonstrera är stark så det ska mycket till för att vi ska lösa upp en demonstration.

Demonstrationen fortsatte sen längs med avenyn. Vid Wallenstams kontor stannade demonstrationståget till för att markera sitt missnöje över att de hyr ut lokaler till det israeliska vapenföretaget Elbit.
Demonstrationen fortsatte sen längs med avenyn. Vid Wallenstams kontor stannade demonstrationståget till för att markera sitt missnöje över att de hyr ut lokaler till det israeliska vapenföretaget Elbit. Bild: Sanna Tedeborg

Trots det så har polisen använts sig av det de kallar för ordningshållande befallning. Det innebär att polisen till exempel kan be demonstranter att lämna platsen inom en viss tid, och gör man inte det kan det leda till en en anmälan om ohörsamhet mot ordningsmakten.

Demonstranterna ropade bland annat ”Befria Palestina” medan de vandrade genom centrala Göteborg. Vid 20-tiden stannade demonstranterna till framför hamburgerkedjan Burger King och skanderade ”blod på era händer” enligt GP:s reporter på plats.

Detta ska ha sin bakgrund i att sociala medier-inlägg där lokala Burger King-restauranger delade ut gratis mat till israelisk militär i inledningen av konflikten.

Grundlagsskyddad rättighet

Vid 22-tiden var demonstrationen i princip avslutad.

– Det är fortfarande några kvar vid polishuset på Skånegatan och demonstrerar. Men de allra flesta har lämnat, säger August Brandt.

Sammanfattningsvis säger han att demonstrationen har gått lugnt till och att polisen har kunnat säkerställa att deltagarna kunnat framföra sina åsikter utan att det skett något allvarligt brott.

ANNONS

– Demonstranterna har kunnat framföra sina åsikter och det är en grundlagsskyddad rättighet att de ska kunna göra det, säger August Brandt.

Men trots att demonstrationen gick lugnt till var det stor påverkan på kollektivtrafik.

– Vi har försökt minimera trafikstörningar och gjort vad vi har kunnat. Det är svårt och komplicerat när det är två värden som står mot varandra. Å den ena sidan har de en grundlagsskyddad rätt att demonstrera, å den andra gäller trafikläge. Det är en komplicerad uppgift men vi har haft en resurs för att hantera det här och vi har kunnat hantera det utan att det blir några ordningsstörningar, säger August Brandt.

Förlorat anhöriga i Gaza

Den stora demonstrationen avslutades vid Centralstationen. Där pratade GP med en man som höll i en megafon. Under söndagen genomförde Israel en attack mot ett tältläger utanför Rafah. Attacken har fördömts av bland annat EU. Han nämner den attacken som en av anledningarna till att de demonstrerar i Göteborg i dag.

– Jag har förlorat mina småkusiner i Gaza. Vi vill visa att det sker ett folkmord där nere, det är inget krig. Vi demonstrerar för palestinier och visar att vi står på deras sida, säger han och uppger att han inte vill ha med sitt namn.

ANNONS

Varför anser ni det viktigt att demonstrera i Göteborg?

– Vi vill att alla ska avsluta sina samarbeten med Israel och sluta sälja vapen till Israel för att stoppa folkmordet som sker i Gaza, säger han.

Demonstranterna uppehöll sig på Centralstationen i omkring 40 minuter. De satte sig och sjöng sånger samt viftade med sina palestinasjalar och flaggor. Vid ett tillfälle ville en grupp demonstranter ta sig ut på tågperrongen men polisen bildade en mur för att förhindra det.

LÄS MER:Israel utreder 70 brott mot krigslagar

LÄS MER:Protest för israelisk gisslan – bredvid protesten för Palestina

LÄS MER:Studenter i protest för Palestina – tältar utanför Göteborgs universitet

ANNONS