Demokraterna kräver att ledande tjänstemän slutar

Demokraterna i Göteborg kräver att ledande tjänstemän på grundskoleförvaltningen slutar med anledning av kaoset kring skolvalet.
– Vi förutsätter att de gör det frivilligt, säger partiledaren Martin Wannholt.

ANNONS

Efter massiva klagomål från föräldrar och elever angående skolvalet till i Göteborg, som sedan två år tillbaka administrerats av grundskoleförvaltningen istället för stadsdelarna, kräver nu Demokraterna att ansvariga på förvaltningen lämnar sina poster.

Inför höstterminen har hundratals barn placerats på skolor som de inte har valt och flera av dem har tilldelats skolor mil från deras hem.

LÄS MER:Efter skolvalskaoset: Förvaltningen ska struktureras om

LÄS MER:Rekordmånga har överklagat skolvalet – nu väntar strejk

Över 500 elever går inför skolstarten och hoppas på att de ska få nya placeringar och elever och föräldrar har hotat om strejk.

Protesterna har lett till att kommunen låtit en internrevision utreda vad som har gått fel och i rapporten som presenterades under torsdagen tas flera brister upp kring processen. Resultatet av utredningen gjorde att förvaltningen tidigare under fredagen aviserade att grundskoleförvaltningen ska struktureras om och grundskoledirektören Bengt Randén har tidigare också gått ut och bett om ursäkt till de drabbade eleverna.

ANNONS

”Har svikit barnen”

Demokraterna menar att det inte är nog, utan att det krävs en ny ledning.

”Göteborgs ledning har svikit barnen. Bristerna är så allvarliga att vi i Demokraterna kräver att ansvariga på ledningsnivå ställer sina platser till förfogande. Vi ser inte att ny stor omorganisation är lösningen på problemet. Det behövs istället nya krafter och mer kompetens i ledningen för att få ordning på skolan i Göteborg”, skriver kommunalrådet, Jessica Blixt i ett pressmeddelande.

Jessica Blixt, kommunalråd för Demokraterna.
Jessica Blixt, kommunalråd för Demokraterna. Bild: Mia Höglund

Demokraternas partiledare Martin Wanholt förtydligar att det är tjänstemän på grundskoleförvaltningen partiet menar behöver lämna sina poster.

– Helene har ju redan avgått, säger Martin Wannholt och syftar på Liberalernas kommunalråd Helene Odenjung som i juni meddelade att hon lämnar sina politiska uppdrag från årsskiftet och som ordförande i skolnämnden är stadens högst ansvariga politiker för skolfrågor.

LÄS MER:Skolkommunalrådet lämnar politiken vid årsskiftet

Vilka tjänstemän är det ni vill ska lämna sina poster?

– Vi pekar inte ut personer med namn i media, men om du läser rapporten som kom igår så framgår det ganska tydligt vilka som har fallerat och i tillräckligt stor utsträckning inte har skött sina jobb och då rimligen, med det lidandet som har varit och det haveri som pågår, bör lämna sina poster. Vi förutsätter att de gör det frivilligt och vi ska nu föra en dialog framåt om detta med övriga partier, säger han.

ANNONS
Martin Wannholt (D)
Martin Wannholt (D) Bild: Anders Ylander

Hur långt har ni kommit i den dialogen?

– Vi har meddelat några andra att vi kommer göra detta, men vi har inte haft tid att förhandla i och med att rapporten kom igår. Vi konstaterar att det här inte kommer att gå att få ordning på. Omorganisation i all ära, men här behövs människor med kunskap och som brinner för våra elever och skolor och sköter sitt jobb bättre än så här, säger Martin Wannholt.

V: Största ansvaret vilar på politikerna

Jenny Broman sitter som ledamot i grundskolenämnden för Vänsterpartiet. På frågan om Vänsterpartiet stämmer in Demokraternas krav på att ledande tjänstemän på grundskoleförvaltningen bör lämna sina tjänster svarar hon:

– Vänsterpartiet har varit ett av de partier som varit mest kritiska till hur hela den här skolplaceringskatastrofen har varit, något annat kan man inte kalla det. Men som jag ser det är de yttersta ansvariga de styrande borgerliga politikerna och det är där jag vill ligga min största kritik och det är de som bör ta sitt ansvar och inte för ducka det, säger Broman och fortsätter.

– Sedan så finns det ju nu en internutredning där det föreslås ett åtgärdsprogram med förändringar på ledande positioner och där tänker jag att vi först måste se vad det innebär innan man går vidare med något.

ANNONS

Bosse Parbring, MP, är 2:e vice ordförande i grundskolenämnden och anser inte att grundskoleförvaltningens högste chef, grundskoledirektören Bengt Randén, bör få gå från sin tjänst. Parbring betonar också att det är den ende tjänstemannen som politikerna har i uppdrag att pröva sitt förtroende för.

– Skulle vi ytterst inte ha förtroende för organisationen är det i så fall förvaltningschefens förtroende som vi ska pröva, andra personalförändringar är det Bengt Randén eller personer under honom som får göra. När det gäller förvaltningschefen ser jag att han har agerat kraftfullt och han har aviserat att det kommer att göras förändringar och det viktiga är att det sker så att det här inte upprepas, säger Bosse Parbring.

Fler partier ifrågasätter Demokraternas krav

Viktoria Tryggvadottir Rolka, ledamot i grundskolenämnden, menar att Socialdemokraterna inte har någon pågående diskussion där förtroendet för grundskoleförvaltningens tjänstemän prövas. Precis som Jenny Broman, V, menar hon att ansvaret istället ytterst vilar på de borgerliga politikerna.

– Jag är ju politiker och jag håller ju de högerstyrda till svars för en misslyckad skolpolitik och kommer att göra det fram till valet. Vårt fokus nu är att lösa den här situationen för barnen, dels denna akuta men också för kommande år, det får fan inte gå till så här, ursäkta att jag svär. Att skicka ut pressmeddelande om enskilda tjänstemän kommer inte hjälpa en enda unge, säger hon.

ANNONS

När GP når grundskolenämndens ordförande Helene Odenjung, L, ställer även hon sig frågande till Demokraternas krav på att tjänstemän bör säga upp sig med anledning kring problemen med skolvalet. Hon säger sig också ha fortsatt förtroende för förvaltningschefen Bengt Randén.

– För mig blir det väldigt märkligt när politiker kräver att enskilda tjänstemän ska säga upp sig frivilligt, det blir ett förtäckt hot. Vi har mycket högt förtroende för förvaltningschefen. Det har påbörjats utvecklingsarbeten där vi har lyckats vända skolresultaten i Göteborg på bara några år, sedan att skolplaceringarna i år, och det visar den här rapporten som kom igår, att så ska vi inte ha det. Det är därför man behöver vidta åtgärder så att det inte händer igen.

Att kaoset kring skolplaceringarna har uppstått menar hon ligger hos förvaltningen, och att de problemen nu är viktiga att ta tag i på det sätt som internrapporten är inne på.

– Av rapporten framgår det ganska tydligt att man inte har tillämpat nämndens placeringsregler, det här systemet har haft andra förutsättningar. Nu har vi fått en internrapport med skarpa förslag och åtgärder och de ska vi genomföra, säger Helene Odenjung.

GP har sökt grundskoledirektören Bengt Randén för en kommentar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS