De lär sig brygga sitt eget öl

När ölmässor och ölprovningar ställs in står hemmabryggandet där som en coronasäker aktivitet för entusiasterna. GP besökte en kurs i hemmabryggande på Majornas bryggeri för att ta tempen på pandeminörderiet bland ölälskarna och få några nybörjartips.

ANNONS
|

En handfull deltagare och en kursledare står runt ett litet hemma-bryggverk inne i Majornas bryggeri. Runt dem tronar stora 1000-liters jästankar och ett nät av rör och mätare, men nu handlar det inte om den industriella produktionen utan om principerna som alla kan tillämpa hemma.

När GP besöker kursen har satsen stått en dryg timme och det har blivit dags för att laka igenom mäsken med vatten.

Bryggeriets huvudbryggare Johan Lundin förklarar och deltagarna mäter upp och häller i vatten, humle och andra ingredienser.

– Det går bra att brygga öl hemma. Problemet är bara att det inte håller så länge och att det kan vara lite meckigt att mäta temperaturen under jäsningen, men generellt går det att få till väldigt bra öl hemma. Oavsett om man använder ett bryggverk eller vanliga kokgrytor, säger Johan Lundin.

ANNONS

Intresset för hemmabryggande har ökat under pandemin. Det märks inte minst på antalet sålda hemma-bryggverk, berättar Johan Lundin.

LÄS MER:Billig öl sålde slut blixtsnabbt

Majornas Bryggeris kurs

Majornas bryggeris kurs startade i somras, men att det blev mitt i coronapandemin var mer ett sammanträffande.

– Vi har haft mycket rundvandringar och provningar och har länge haft tankar på en bryggerikurs. Nu blev det inte riktigt som vi tänkt oss och pandemin har snarare bromsat oss, men vi hoppas kunna köra igång med fler kurser i vår, säger Johan Lundin.

Kursen pågår under en dag. Fyra veckor senare är kursdeltagarna välkomna tillbaka till bryggeriets pub där det färdiga ölet tappats upp på ett fat och de kan prova och diskutera smaken.

LÄS MER:Brist på ölburkar i pandemins spår

Ölälskare som nu ska börja brygga

Deltagaren Johan Magnusson är mycket nöjd med det han lärt sig när kursen är inne på halvtid.

– Jag har tänkt på det här länge och nu med corona så kände jag att det passar extra bra att lära mig så jag har något att fördriva tiden med under jul och nyår, säger han.

Kursdeltagaren Johan Magnusson älskar öl och har under pandemin bestämt sig för att börja brygga själv.
Kursdeltagaren Johan Magnusson älskar öl och har under pandemin bestämt sig för att börja brygga själv. Bild: Robin Aron

Han beskriver sig själv som en riktig ölälskare som brukar gå på ölmässor och provningar, men nu har allt ställts in.

– Jag har läst en del innan och det är svårt att förstå exakt hur man ska göra. Men jag tycker det känns lättare än jag tänkt. Framför allt om man skaffar ett sånt där bryggverk.

ANNONS

Även deltagaren Tove Solbeckar är nöjd med det hon lärt sig. Fast hon tror inte att hon kommer att börja brygga själv.

– Jag är med i Bryggeriets vänner och vill vara med och stötta bryggeriet i dessa tider. Men jag tycker också att det är kul att se hur ölen blir till. Och jag har lärt mig mycket mer än jag trodde, säger hon.

Bryggmästaren Johan Lundins bästa tips för nybörjare

• Besök en butik som säljer produkter för hemmabryggning och förklara vad du vill göra. I dag finns det bra startkit att köpa. Det stora stora valet är om man ska välja att köpa ett hemmabrygverk eller använda stora kokgrytor som använts traditionellt.

• Börja brygg enkelt. Använd inte för många humle- och maltsorter i början.

• Brygg samma öl flera gånger och ändra på en sak i sänder. Ändra lite på humlen en gång, nästa gång lite på malten och så lite på jästen och smaka och se vad som händer. Det är bästa sättet att lära sig.

ANNONS