Massi Khosh väntar att få gå hem efter sitt arbetspass på julafton.
Massi Khosh väntar att få gå hem efter sitt arbetspass på julafton. Bild: Jonas Lindstedt

De håller igång staden – när göteborgarna firar jul

Under julafton har Massi Khosh stått bakom disken på ett av Göteborgs största apotek. Men snart väntar julmiddag med familjen.
– Det var min tur att jobba julafton i år, säger hon.

ANNONS

Vid halv femtiden på torsdagseftermiddagen var centrala Göteborg i stort sett öde och alla butiker i Nordstan var stängda.Två anställda städade och möblerade om skyltfönstret till en av guldbutikerna. Köpcentrets stora apotek hade öppet där Massi Khosh hade jobbat hela dagen.

– Vi måste jobba sex röda dagar under ett år och i år var det min tur att arbeta julafton. Det har varit mycket lugnare jämfört med förra året. En tredjedel har varit här för att hämta ut recept men minst lika många kommer in och bara strosar utan att handla något och då tycker jag att de helst ska stanna hemma, säger hon.

ANNONS

Hennes favoriter på julbordet är prinskorv, köttbullar och rödbetssallad och aftonen firar hon ihop med tre familjemedlemmar.

Elisabeth Wigelius är receptionist på Radisson blu, där hon stod ensam bakom disken.
Elisabeth Wigelius är receptionist på Radisson blu, där hon stod ensam bakom disken. Bild: Jonas Lindstedt

I foajén till ett av de stora hotellen är det också folktomt men två utländska turister har precis checkat in och vill samtidigt veta var de kan äta typisk svensk mat denna kväll. Elisabeth Wigelius hänvisar till corona men lovar att undersöka saken.

Delar av hotellet är avstängt på grund av få gäster och det är minimibemanning som råder.

– Vi är inte många i tjänst och det har varit väldigt lugnt i dag, säger hon.

LÄS MER: Fyra berättar om hur de firar jul under corona

Ändrade planer i all hast

Planerna var att hon och maken skulle fira jul ihop med dottern och hennes familj men planerna fick ändras i all hast.

– I går (onsdag) fick vi veta att vår dotter fått corona, i stället kommer vår son och hans flickvän hem till oss i kväll, säger hon.

Hennes favorit på julbordet i rödbetsgravad lax.

Ali Khan är taxichaufför och jobbar ett par timmar extra på julafton.
Ali Khan är taxichaufför och jobbar ett par timmar extra på julafton. Bild: Jonas Lindstedt

Sent på eftermiddagen står taxichauffören Ali Khan och laddar sin elbil och arbetar helt på eget initiativ på julafton.

– Jag ska jobba några timmar, det är ju bra att det finns taxi om folk skulle behöva och jag räknar med att få ett par körningar. Barnen har flyttat hemifrån och min fru har en väninna på besök, de har säkert hemligheter att prata om och då behöver de inte mig, säger han och skrattar.

ANNONS

Vid tillfället var han en av fem taxibilar vid Göteborgs central som väntade på kunder.

LÄS MER: Göte firar jul ensam – så påverkas de äldre

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS