Då kan barnen börja bada i Plaskis i Majorna

På måndagen började Plaskis i Majorna göras i ordning för badsäsongen. De sista av skejtarnas ramper plockas bort och botten rengörs efter helgens Megaloppis.
– Man borde kunna börja bada på onsdag, säger Peter Elheim, enhetschef Parkenheten, Göteborgs stad.

ANNONS
|

Varje år kring 1 juni ställer Plaskis i Majorna om, från skejt till bad. På måndagen var personal på plats för att rengöra dammens ljusblå botten efter helgens Megaloppis.

– Våra skejtare har några ramper kvar som de kommer plocka bort under dagen. Sedan kommer vi börja fylla på senast i morgon tisdag. Man borde kunna börja bada på onsdag, säger Peter Elheim, enhetschef för Parkenheten, Göteborgs stad.

GP har tidigare skrivit om den konflikt som uppstod förra året, då boende vid Plaskis klagade på ljudnivån från skejtarna. Efter en mätning av ljudet förbjöds först ramper i dammen, något som orsakade starka protester.

ANNONS

Under våren har skejtarna åter intagit Plaskis.

– Vi landade i en lösning där man ska tänka på ljudnivån, bara åka mellan 9–22 och respektera grannarna, säger Peter Elheim.

Det har gått över förväntan, menar han.

– Vi har haft en dialog med de boende och Gatuplan, som representerar skejtarna. Vi var ganska oroliga inför säsongen, men har inte fått in några klagomål. Skejtarna har gjort ett bra jobb med att bygga om ramperna så att de låter lite mindre.

Kan bli isrink

Framöver väntar en större renovering av hela platsen, inklusive Plaskis. Under våren har man samlat in synpunkter och önskemål från boenden i området. Efter sommaren ska förstudien till renoveringen vara klar.

– Det har kommit in många förslag. De flesta har velat att platsen ska fortsätta vara öppen för alla. Det är också tydligt att många vill att det ska fortsätta vara Plaskis. Att kunna åka skridskor på vintern är också ett önskemål som kommit in.

Det är samtidigt en kulturhistoriskt viktig plats som man inte kan göra vad som helst med.

– Tanken är att förstudien ska ge svar på vad man kan göra. Skridskobana blir tyvärr svårt, tanken är inte död, men det har visat sig att det inte är så lätt som att bara lägga ner kylrör och köra.

ANNONS

I renoveringen ingår en ny reningsanläggning som ska smälta in bättre i miljön. Projektering och gestaltning kommer pågå i höst och nästa vår, sedan väntar bygglovsprocess innan spaden sätts i marken.

Först i juni 2024 är det tänkt att det nyrenoverade Plaskis ska återinvigas.

Alla vattenlekar i Göteborg

Det finns bara en riktig plaskdamm Göteborg. Men det finns flera vattenlekar med sprutande vatten, där barn kan svalka sig varma sommardagar.

  • Plaskis, Majorna (Plaskdamm med ca 30–40 centimeters djup)
  • Månadsparken i Kortedala (Sprutande vatten)
  • Angereds stadspark (Sprutande vatten)
  • Odinsplatsen (Sprutande vatten)

LÄS MER:Exotiska knivar och dalahästar från dödsbon hittade nya ägare på Majornas megaloppis

LÄS MER:Det här kan bli Göteborgs nya skatetorg

LÄS MER:Efter rampbråket – skejtarna tillbaka i Plaskis

ANNONS