Carl-Oskar Bohlin anmäls till KU efter oklar kommunikation mellan Försvarsdepartementet och MPF.
Carl-Oskar Bohlin anmäls till KU efter oklar kommunikation mellan Försvarsdepartementet och MPF. Bild: Sanna Tedeborg

Carl-Oskar Bohlin KU-anmäls

Regeringskansliet visste att Myndigheten för psykologiskt försvar tänkte kräva att delar av TV4:s SD-granskning till klipptes bort.
Nu anmäler Socialdemokraterna civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin riksdagens konstitutionsutskott (KU), rapporterar DN.

ANNONS
|

Efter att Kalla fakta publicerat sin granskning av Sverigedemokraterna anmälde Myndigheten för psykologiskt försvar TV4-programmet till Granskningsnämnden. Kravet var att intervjuer med med myndighetens experter skulle klippas bort.

I rapporteringen om anmälan ställdes frågan om MPF haft någon kontakt med regeringen eller dess företrädare innan man agerat.

– Nej, det har inte diskuterats över huvud taget. Vi jobbar inte på det sättet, sa myndighetens generaldirektör Magnus Hjort till DN i slutet av maj.

Nu visar handlingar att detta inte stämmer – Regeringskansliet fick reda på myndighetens avsikter under ett möte redan dagen efter att granskningens första del släppts, rapporterar Altinget.

ANNONS

MPF:s avsikter ska också ha varit tydliga i en skriftlig redogörelse till försvarsdepartementet dagen efter, där man beskriver att som minsta åtgärd begära att klippen plockas ner, och som yttersta göra en anmälan.

Nu menar myndighetens pressansvarige Mikael Östlund att Magnus Hjorts felaktiga svar berodde på en miss i kommunikationen.

– Det är inte konstigt, för det beror på hur Magnus uppfattade frågan. Det har inte varit någon diskussion med regeringskansliet, det var bara information som lämnades, säger Mikael Östlund till DN.

Nu ska Socialdemokraterna anmäla civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) till KU.

– Vi kommer att KU-anmäla för att vi vill att man kartlägger all kommunikation som varit mellan myndigheten och departementet, säger Morgan Johansson (S) till DN.

LÄS MER:Journalist avslöjade SD:s trollfabrik – hemliga konton och deep fakes

LÄS MER:Ygeman (S): Stäng av alla SD-tjänstemän på regeringskansliet

LÄS MER:Daniel Andersson infiltrerade Sverigedemokraterna

ANNONS