Bröder åtalas för 13 brott

ANNONS
|

I brottskatalogen finns såväl grov stöld som väpnat butiksrån.

De båda bröderna var åtalade för ett av de mera uppmärksammade inslagen i oroligheterna i Tynnered i juni förra året: stenkastningen mot brandmännen som ryckt ut för att släcka en bilbrand på Smaragdgatan.

En vuxenvandrare som pekat ut den ene brodern som stenkastare var vid rättegången inte längre säker vem som var vem och båda bröderna friades. I personutredningen som gjordes inför rättegången i januari bedyrade bröderna att de inte längre begår brott. Deras far hävdade att de blivit lugnare och är mera hemma.

- Vi får hoppas att det stämmer. Och jag känner inte till några ytterligare brott de är misstänkta för, sa åklagaren i målet Per-Erik Rinsell, som överklagade den friande domen för den ene brodern.

ANNONS

Han ställs inför hovrätten på måndag. Dagen därpå ställs han och brodern inför tingsrätten för de 13 brott de nu anklagas för att ha begått mellan 23 april och 30 juni i år:

* Grov stöld och skadegörelse mot Ebba Petterssons Privatskola på Radiovägen. Natten mellan 23 och 24 april försvann 25 bärbara datorer värda 245 750 kronor. Under inbrottet slogs ett stort antal dörrar och annan inredning sönder till ett värde av 140 000 kronor.

* 1 maj slogs en ruta in till spelbutiken Guldgruvan på Frölunda torg. De båda bröderna plus okända gärningsmän, alla maskerade, tilltvingade sig under vapenhot kontanter och presentkort för 229 500 kronor.

* Övriga brott omfattar olaga hot, försök till stöld, olovligt brukande av mopeder, olovlig körning, stöld av traktor och vårdslöshet i trafik.

Bröderna nekar till det mesta som de anklagas för.

- De är energiska och rätt duktiga på det de gör. De är så pass erfarna att de inte har saker hemma hos sig, säger kammaråklagare Carl-Henrik Andersson, vars tes är att inbrottet på skolan var ett beställningsjobb; utredarna har inga spår efter datorerna.

ANNONS

Och pengarna från spelbutiken är också borta, enligt åklagaren.

Bevisningen innehåller mobiltelefonpejling samt viktigast: skoavtryck från bröderna på ett papper inne i skolan och i glasbitar i spelbutiken.

- Det centrala i bevisningen är skorna, säger Carl-Henrik Andersson.

De båda tonåringarna har varit häktade sedan mitten av september. Rättegången pågår i sex dagar.

ANNONS