"Jag och min kollega fick storstryk. Det var duktiga ungdomar, de rundade oss som pinnar", säger kommunpolisen Daniel Johnsson om en av basketmatcherna i somras.
"Jag och min kollega fick storstryk. Det var duktiga ungdomar, de rundade oss som pinnar", säger kommunpolisen Daniel Johnsson om en av basketmatcherna i somras.

Basket kan vara orsaken till färre brott i Biskopsgården

Sedan 2017 har antalet anmälda brott i delar av Biskopsgården minskat med närmare 50 procent. Polisen pekar ut ett basket- och kulturprojekt på Friskväderstorget som en starkt bidragande orsak.

ANNONS

Runt omkring Sjumilaskolan i Norra Biskopsgården anmäldes 111 brott under sommaren 2017. Året innan var det än värre med 129 anmälda brott. Det handlade då framförallt om olika typer av skadegörelse, klotter och misshandelsfall.

Men med start förra sommaren började de anmälda brotten minska kraftigt. 2018 var anmälningarna endast 70 stycken till antalet och i år har siffran minskat till 60 stycken.

Både polis och stadsdelsförvaltningen pekar ut en särskild aktivitetssatsning på Friskväderstorget, som startade förra året, som en starkt bidragande orsak till minskningen. Inom ramen för projektet Bonnier Hoops, som startades av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet, har hundratals ungdomar under hela sommaren bjudits in för att bland annat utmana blåljuspersonal på basket, läsa böcker, skriva poesi och pyssla.

ANNONS

– Jag har en stark tro att Bonnier Hoops har en stor del i minskningen. De har varit igång mellan 11 och 21 alla dagar i veckan utom söndag – från skolavslutning till skolstart, säger Daniel Johnsson som är kommunpolis på Västra Hisingen.

"En otrolig skillnad"

Han berättar att projektet även hjälper till med att bygga relationer i området.

– Det blir en plattform både för polisen, andra vuxna och Bostadsbolagets trygghetsvärdar. Det är lättare att bygga relationer på en plats där man naturligt hänger istället för att gå fram till ungdomar på torgytan. Det är också fler vuxna med barn som rör sig i området. Det är en otrolig skillnad. Under de tidiga timmarna är det mest familjer och barn där.

Även stadsdelsdirektör Sergio Garay har en positiv bild av projektet:

– Bonnier Hoops är väldigt uppskattat av alla inblandade och vi ser hur hela området lyfts av detta initiativ. Polisen är här och spelar basket med ungdomarna, det lokala föreningslivet visar upp sin verksamhet och det finns en samlingsplats för ungdomarna hela sommaren. Att också brottsstatistiken går ner för andra året i rad är bevis på att det här gör skillnad på riktigt, säger han.

Om det blir en fortsättning även nästa år är ännu inte klart.

ANNONS

– Jag hoppas vi kör igen, men inget är bestämt, säger Daniel Johnsson på polisen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS