Den tekniska undersökningen om vad som orsakat branden är inte färdig, men redan på torsdagen spekulerade räddningsledaren på plats om att <a href="https://www.gp.se/nyheter/goteborg/brand-pa-forskola-i-bramaregarden.ea46e780-16aa-48fd-a218-7b4ec75075b4" id="link-96bf9e29fd102335ac830abf6818ebd8">branden startat på taket</a>, där solceller fans.
Den tekniska undersökningen om vad som orsakat branden är inte färdig, men redan på torsdagen spekulerade räddningsledaren på plats om att branden startat på taket, där solceller fans. Bild: Henrik Jansson

Barnen från nerbrunna förskolan i Brämaregården flyttar till Bräcke

En knapp vecka efter att förskolan vid Kvilletorget brann så ska barn och personal nu bli inhysta hos en förskolegranne några kilometer bort på Hisingen.
– Alla barnen får plats på samma ställe. Jag och personalen är här och gör i ordning nu, säger rektor Marie El Khoumry.

ANNONS
|

Det var vid 15-tiden på torsdagen förra veckan som larm inkom om en brand på förskolan i Brämaregården. Räddningstjänsten satte in ett omfattande resurspaket och barn och förskolepersonal utrymdes. Ambulanser larmades till platsen, men kunde vända åter då ingen blivit skadad.

Samtidigt som oroliga föräldrar strömmade till platsen arbetade räddningstjänsten vidare mot branden som orsakade kraftig rökutveckling. Skadorna på fastigheten blev omfattande och räddningsledaren på plats konstaterade att det förmodligen skulle dröja länge innan någon verksamhet kunde upptas i lokalerna igen. Var barnen skulle ta vägen kunde ingen svara på.

Flyttar in till granne sex kilometer bort

Den frågan har nu, en vecka senare, fått sitt svar. Samtliga 76 barn på Brämaregatan 2D får flytta in till en förskola på Oslogatan. Förskolan ligger dryga sex kilometer bort från den nerbrunna förskolan.

ANNONS

– Jag och personalen är på Oslogatan nu och gör i ordning. De har två flexavdelningar så alla barn får plats här, säger rektor Marie El Khoumry.

Hon säger att hon har hållit vårdnadshavare kontinuerligt informerade om processen men hänvisar alla frågor om branden och byggnaden till räddningstjänst och fastighetsägare.

– Mitt fokus är på förskoleverksamheten – men det har gått bra. En del vårdnadshavare har hört av sig och erbjudit stöd, säger Marie El Khoumry.

Inväntar teknisk undersökning

Fastigheten Brämaregatan 2D ägs och förvaltas av Koncernen Ivar Kjellberg AB. Men inte heller de vet så mycket om vad av fastigheten som kommer gå att rädda än.

– Det är svårt att säga i dagsläget. Den delen som sticker ut från huvudbyggnaden, ”skeppet” som jag kallar den, är ju totalförstörd. Det är fortfarande avstängt med stor rasrisk. Den delen går inte att rädda skulle jag gissa. Halva förskolan är ju däremot en annan byggnad, men där är det fortfarande oklart hur det ser ut. Vi inväntar mer svar från räddningstjänsten och polisen, säger Sara Bäckström, kund- och marknadschef på Ivar Kjellberg.

Den tekniska undersökningen om vad som orsakat branden är inte färdig, men redan på torsdagen spekulerade räddningsledaren på plats om att branden startat på taket, där solceller fans. Dessa ska också ha försvårat släckningsarbetet.

ANNONS
Solpanelerna utgjorde byggnadens tak, då de var integrerade i fastigheten. Men då den tekniska undersökningen inte är klar än går det inte att fastslå om eller hur de orsakade branden.
Solpanelerna utgjorde byggnadens tak, då de var integrerade i fastigheten. Men då den tekniska undersökningen inte är klar än går det inte att fastslå om eller hur de orsakade branden. Bild: FOTO: HENRIK JANSSON

Sara Bäckström kan heller inte svara på om det blir förskoleverksamhet igen i lokalerna när de väl är återbyggda och sanerade.

– I dagsläget har vi inga sådana planer. Allt bli avhängt på hur förstörda byggnaderna är, säger hon.

För barn och vårdnadshavare från Brämaregatan innebär det tills vidare kort pendling över Hisingen och fortsatt inhysning på Oslogatan, med start på onsdag.

– Här får vi vara länge, och det är planen tills vidare, säger rektor Marie El Khoumry.

LÄS MER:Brand på förskola i Brämaregården

LÄS MER:”Man såg att barnen och personalen var stressade”

LÄS MER:Båtbrand vid hamn på Styrsö

ANNONS