Olivia Flagerup 22år Livräddare AskimsbadetFOTO: PER WAHLBERG
Olivia Flagerup 22år Livräddare AskimsbadetFOTO: PER WAHLBERG Bild: PER WAHLBERG

Badvett viktigt under sommarens svalkande dopp

Strandhäng och svalkande dopp är ofta förenligt med härliga sommarstunder. Men badvett är A och O för att besöket på badplatsen ska bli lyckat. GP har besökt livräddarna på Askimsbadet i deras dagliga arbete.

ANNONS

På de många badställena i Göteborgsområdet är det oftast sunt förnuft och civilkurage som gäller för att förebygga incidenter. Men på Askimsbadet kan du även skymta personer i rödgula kläder patrullerandes längs strand och pir. På uppdrag av Svenska Livräddningssällskapet Göteborg finns det ett antal livräddare på plats dagligen under sommarveckorna 28 till 32.

– Vår uppgift är egentligen att bevaka och kunna vara en första utryckning. Till många badplatser tar det lång tid innan räddningstjänsten kan ta sig till platsen. Då kan vi vara de som är först på plats och gör en första livräddande insats vid en eventuell olycka, säger Per Ahlgren, Team leader bland livräddarna på Askimsbadet.

ANNONS

Händer mer än vad man tror

Under förra sommarens extremvärme var tillbuden om olyckor i samband med bad många. I år har det inte varit lika högt tryck vid badplatserna. Men enligt Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska Livräddningssällskapet Göteborg, händer det dock mer än vad man tror under diverse dopp i det blå. Det är en av anledningarna till att organisationen har valt att ha livräddare på plats på Askimsbadet för fjärde året i rad.

– Det är viktigt att det är rätt kompetens på plats när det väl händer saker, menar hon.

Än så länge verkar det dock inte ha skett några större incidenter på Askimsbadet. Desto oftare sker det utryckning i form av omplåstring av badgäster.

– Det vanligaste incidenterna är att folk skär sig, speciellt där det finns bryggor och lite klippor. Och bränner sig på brännmaneter, berättar Olivia Flagerup, en av livräddarna på Askimsbadet.

Förebyggande åtgärder

Att se till att försöka förhindra olyckor är en stor del av livräddarnas dagliga uppgifter. Något som bland annat kan innebära att be folk att simma närmare piren eller hålla koll på uppblåsbara flytmadrasser så att inte de, eller personerna på dem, kommer för långt ut till havs.

– Vi går runt och pratar med badgäster om att bada säkert, plockar upp vassa objekt och kanske tar vår bräda och simmar ut till en långsimmare och kollar så att allt går bra, innan något händer, säger Per Ahlgren.

ANNONS

Per Ahlgren menar att föräldrar också har en stor del i arbetet med riskförebyggande åtgärder.

– Se till att som förälder till småbarn inte sitta med näsan i din padda eller liknande, det kan gå fort.

Flaggning vid badplatser

En annan företeelse som kan vara bra att ha koll på, är den flaggning som sker på badplatser. Exempelvis vid ett livräddningstorn.

Gul flagg innebär att det inte är någon fara att bada, men att det sker på egen risk.

Svart flagg innebär att det är olämpligt att bada.

Röd flagg innebär att du inte ska bada alls.

Svenska livräddningssällskapet tips gällande badvett:

1) Bada alltid tillsammans med någon.

2) Simma längs med stranden.

3) Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.

4) Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.

5) Simma inte under bryggor och hoppställningar.

6) Spring inte på bassängkant eller brygga - du kan halka.

7) Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

8) Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.

9) Lek inte med livräddningsmaterial.

10) Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".

11) Meddela alltid var någonstans ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka.

12) Undvik solens starka strålar mitt på dagen.

ANNONS