Arrangören bakom kaoseventet: Tråkigt slut

Lördagens heldagsevent för HPV-vaccin slutade i oroligheter. Men arrangörerna ser fortfarande eventet som positivt. - Det har engagerat, vi har hört jättepositiva saker om det, säger Malena Lau, arrangör.

ANNONS

Under lördagen anordnades ett heldagsevent i Medborgarhuset i Gamlestaden. Fokus för eventet var att uppmärksamma vaccin mot HPV, ett vaccin som erbjuds gratis till ungdomar under 14. Ett stort mål för eventet var dock att nå de som är för gamla för att få vaccinet genom skolan, och därför behöver nå det på andra sätt.

– Dessa ungdomar är svårare att nå, och målet med eventet var att sprida mer information och skapa förtroende för vården, säger Malena Lau, enhetschef för kunskapscentrum för jämlik vård.

Malena Lau är en av huvudarrangörerna till evenemanget som arrangerades tillsammans med flera aktörer. Bland annat var flera ungdomsmottagningar och kvinnojourer med. Det var en dag av musik, dans och information. Med målet att öka kunskapen kring vaccinet och öka förtroende för vården.

ANNONS

– Eventet var arrangerat med hjälp av flera ungdomar, ambassadörer för vaccinet, berättar Malena Lau.

Kommunen har ett tjugotal ambassadörer i östra Göteborg som ska sprida information om vaccinet.

– Det var jättetråkigt främst för dem att det blev oroligt på eventet, men även de var positiva på kvällen, säger Malena Lau.

– Jag pratade med en tjej efter oroligheterna som sa att "det var ett tråkigt slut, men oj vad jag har lärt mig", fortsätter hon.

Det blev under kvällen oroligt utanför lokalen för evenemanget. Detta efter att alla ungdomar inte fått plats i lokalen. Ett bråk ska då ha startat och polisen kom till platsen. Ungdomarna ska då ha vänt sig mot polisen istället för varandra. Efter en omfattande polisinsats lyckades polisen lugna ner ungdomarna och evenemanget stängdes.

– Det är såklart tråkigt med en sådan avslutning, men det var alltid lugnt inne i lokalen, säger Malena Lau.

Hon berättar att de nu fortsätter arbeta för att öka kunskapen om vaccinet och öka förtroendet för vården.

– Kontakterna med ambassadörerna kommer också bestå, och flera kommer efter eventet att få sin första vaccinspruta nu innan årsskiftet, berättar Malena Lau.

Arrangörerna har tidigare mött motstånd från vaccinmotståndare.

–Det viktiga är att lägga fram rätt fakta och kunskap, man måste få ut evidensbaserad kunskap, säger Malena Lau.

ANNONS
ANNONS