Att det är en glasdörr är inte alltid helt glasklart om man har en synskada. Erik Johansson är först ut med att anmäla hinder via appen.
Att det är en glasdörr är inte alltid helt glasklart om man har en synskada. Erik Johansson är först ut med att anmäla hinder via appen.

Appen mot alla hinder

Göteborg stad är först ut i världen med en app där allmänheten kan anmäla hinder som höga trottoarkanter, uteserveringar utan ramper och omärkta glasdörrar.

ANNONS

Göteborg stad vill förenkla och snabba på arbetet med att öka tillgängligheten på allmänna platser för alla göteborgare – och därför har man tagit fram appen Anmäl hinder, som kan laddas ner via iTunes eller Google Play.

- Hittills har det varit ganska krångligt att anmäla hinder ute på stan. Då ska man fylla i blanketter och posta. Med appen kan man anmäla direkt in till kommunen när man stöter på hinder, säger Andreas Johansen, projektledare på Göteborg stads fastighetskontor.

Först ut med att anmäla var Erik Johansson, från Synskadades riksförbund och Sofia Jönsson, ordförande i DHR Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, i Göteborg.

ANNONS

Under pressträffen visade det sig att en sådan offentlig plats som Rådhuset med omnejd har flera problem med tillgängligheten.

- Genomskinliga glasdörrar kan vara ett problem för synskadade. Det skulle enkelt kunna avhjälpas med dekaler eller tydlig märkning på glaset, säger Erik Johansson, och plockar upp appen Anmäl hinder på sin mobil och gör den första anmälan till kommunen.

Sofia Jönsson visade på ett annat knixigt problem och körde med sin rullstol över snöslasket utanför Rådhuset bort till handikapparkeringen på Norra Hamngatan som är placerad närmast Rådhusentrén.

- När jag tagit mig ur min bil, så kan jag inte ta mig upp på trottoaren, för kanten är för hög. Så jag måste ta mig längs hela gatan för att till slut kunna ta mig upp. Detta är ett mycket vanligt problem, säger Sofia Jönsson, och gjorde den andra anmälan om hinder.

Hur anmäler man då hinder i den offentliga miljön?

Med mobilappen talar om vad för typ av hinder man stött på i den allmänna miljön, man lämnar GPS-koordinatorer eller exakt adress var hindret finns, man kan ta foto och skicka bildbevis, och man kan skriva fritext och lämna kontaktuppgifter om man vill.

ANNONS

All info går in till kommunen på momangen – och ska åtgärdas snarast.

ANNONS