Ana Souza var på väg in till akuten – men tvingades vända i dörren.
Ana Souza var på väg in till akuten – men tvingades vända i dörren. Bild: Jonas Lindstedt

Ana åkte till akuten – men fick vända

Klockan 11.00 på tisdagen inleddes den första vårdstrejken på 16 år. Det innebär bland annat att akutmottagningen på Östra sjukhuset ska ses som stängd fram till måndag 10 juni. Ana Souza var på väg in till akuten – men tvingades vända i dörren.

ANNONS
|

Personalen från akuten på Östra sjukhuset satte under förmiddagen upp skyltar utanför entrén med information om att akutmottagningen är stängd på grund av strejk.

Ana Souza kom till akuten strax efter klockan 11 och fick vända hem igen.

– Jag kom till akuten för att jag inte mår bra och blodtrycket är lite högt, säger Ana Souza.

Hon pratar portugisiska och kan inte mycket svenska eller engelska, men med hjälp av telefonens översättningsapp berättar hon att hon inte kände till strejken sedan tidigare.

Vad gör du nu?

–Jag ska komma tillbaka på måndag.

Klarar du att vänta tills dess?

ANNONS

– Ja.

”Stämningen är tryckt och spänd”

Enligt Sofia Ekdahl, verksamhetschef för akutmottagningen, kom det färre patienter till akutmottagningen i morse än normalt. Efter att avdelningen stängdes hänvisas patienterna till andra akutmottagningar, med några få undantag.

– Är man akut sjuk så kommer vi att hjälpa dem på plats här. Är man i ett sådant skick att man kan hänvisas till en annan mottagning så kommer vi att göra det.

Två sjuksköterskor finns på plats på Östra sjukhusets akut även under strejken.

Stämningen bland personalen har varit blandad, enligt Sofia Ekdahl.

– Ganska tryckt och spänd, men också ganska målmedveten. Vi är ju duktiga på att styra om våra flöden och har planerat noggrant. Men det är en stor sak som händer och en ny situation som många av oss inte har varit med om tidigare, säger Ekdahl.

Malin Huhtanen tror att den stängda akuten på Östra sjukhuset kan leda till att köerna på akutmottagningarna i Mölndal och på Sahlgrenska blir längre.
Malin Huhtanen tror att den stängda akuten på Östra sjukhuset kan leda till att köerna på akutmottagningarna i Mölndal och på Sahlgrenska blir längre. Bild: Jonas Lindstedt

"Måste hända någonting inom vården”

Under strejkens första timmar är det förhållandevis lugnt utanför akuten på Östra sjukhuset. Nästan ingen av de GP möter på sjukhusområdet är på väg dit och många tycks medvetna om strejken och att akuten därför är stängd.

Malin Huhtanen är på väg till röntgenavdelningen och påverkas inte av strejken just i dag. Hon tänker ändå att den stängda akuten på Östra sjukhuset kan leda till att köerna på akutmottagningarna i Mölndal och på Sahlgrenska blir längre.

ANNONS

– Det kan ju bli farligt. Det kan även bli fara för liv, det vet man ju inte, säger hon.

Huhtanen arbetar själv inom vården och har förståelse för arbetskonflikten.

– Jag förstår synpunkten också. Det måste hända någonting inom vården. Vården i dag är ju inte bra, det måste bli bättre på något sätt, säger Huhtanen.

LÄS MER:Första vårdstrejken på 16 år inleds på sjukhusen

LÄS MER:Akuten på Östra sjukhuset stängs i en vecka – så drabbas patienter av strejken

LÄS MER:Vårdstrejken inleds – här är Vårdförbundets krav i förhandlingen med SKR

ANNONS