Tobias Carlson, sektionschef på akuten Östra, Schani Kjaerbeck, sjuksköterska och byggprojektledare och Christian Björkman snickare.
Tobias Carlson, sektionschef på akuten Östra, Schani Kjaerbeck, sjuksköterska och byggprojektledare och Christian Björkman snickare.

Akuten på Östra byggs om från grunden

ANNONS
|

Klockan tio på torsdag förmiddag ska dörrarna till den nya, provisoriska akutmottagningen slås upp för allmänheten. Då ska all utrustning från den nuvarande mottagningen vara på plats.

- Det kommer att bli rörigt, som vid alla flyttar, så i början får många patienter räkna med längre väntetider, säger Tobias Carlson, sektionschef och medicinskt ansvarig på akuten.

- Men patienter med svåra akuta sjukdomstillstånd tar vi förstås emot omedelbart. Är man i livsfara behöver man aldrig vänta. Att rädda liv är vår huvuduppgift.

Skälet till flytten är att den nuvarande akuten ska byggas om. Den ska bli större och modernare, anpassad till det ökande flödet av patienter.

ANNONS

- Sedan 2008 har antalet patienter på Östras vuxenakut ökad med 38 procent. Förra året tog vi emot 46 000 patienter, säger Tobias Carlson.

Den nuvarande akutmottagningen har inte genomgått några större renoveringar sedan den byggdes på 1970-talet. Nu ska allt som finns där rivas ut och en ny akut byggas från grunden.

- I mitten blir det en brygga där personalen befinner sig om de inte är ute hos patienterna. Därifrån kan de övervaka alla patienter och sängliggande patienter som väntar kan se och ta kontakt med personalen.

Längs två av bryggans sidor kommer elva sängar att få plats.

- Det blir också elva, mot i dag fyra, rum där patienter undersöks då de kommer in. I många fall kan de behandlas färdigt i samma rum. Vi behöver inte hålla på och flytta runt patienter, eller låta dem vänta i korridorer som i dag, säger Tobias Carlson.

- Det minskar påfrestningarna, både för patienter och personal.

Den nya stora akuten blir också basstation för tre ambulanser och det kommer att finnas plats för totalt sju ambulanser samtidigt.

- Akuten byggs för en modern integrerad akutsjukvård där jag på sikt hoppas att vi har fast anställda akutläkare, säger Tobias Carlson.

ANNONS

De tio ST-läkare som i dag arbetar på Östras akut är läkare som gör sin femåriga specialistutbildning och som alternerar mellan tjänstgöring på akuten och på andra avdelningar.

Förutom läkarna jobbar 80 sjuksköterskor och undersköterskor på Östras akut.

- En fantastisk personal som vet att de får det tillfälligt slitigt i provisoriska lokaler, men också vet att det blir bättre efter ombyggnaden.

De provisoriska lokalerna kommer att fungera ungefär som nuvarande akutmottagning. Det är litet trängre, men funktionellt.

- Vi har försökt spara på skattepengarna och inte gjort mer än nödvändigt, säger sjuksköterskan Schani Kjaerbeck som är byggprojektledare och ska se till att allt är på plats senast torsdag morgon.

Flytten har redan påbörjats, men akuten har öppet för patienter på den nuvarande platsen tills den nya tillfälliga akuten öppnats.

Ambulanser dirigeras dock om till Sahlgrenska och Mölndal från onsdag kl 21 till torsdag kl 12.

Den nybyggda akutmottagningen väntas vara klar för invigning i november 2015.

Fakta: Östras akut

Flyttas och öppnar i provisoriska lokaler torsdag den 8 maj kl 10.00.

Den nuvarande akutmottagningen byggs om, blir större och modernare. Beräknas vara klar november 2015.

70 000 patienter beräknas besöka den provisoriska mottagningen under de ett och ett halvt år ombyggnaden pågår.

ANNONS

De tillfälliga lokalerna har tidigare inrymt kirurg och ortopedi.

Hitta dit: Från sjukhusets huvudentré - gå till höger. Följ skyltar.

ANNONS