Den slopade planen var att byta drygt 300 lägenheter på Marconigatan, som ligger i närheten av Frölunda Torg, mot mark på Backaplan.
Den slopade planen var att byta drygt 300 lägenheter på Marconigatan, som ligger i närheten av Frölunda Torg, mot mark på Backaplan. Bild: Carina Andreasson

AB Framtiden slopar bytesaffär med Skandia - men styrelsen oenig

Skandia Fastigheter skulle få tre kommunala bostadshus i Frölunda i utbyte mot mark på Backaplan. Men nu avbryter kommunala bostadsbolaget AB Framtiden affären, efter att Socialdemokraterna bytt linje.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGöteborg|

För tre år sedan beslutade den kommunägda bostadskoncernen AB Framtiden om att förhandla ett byte med Skandia Fastigheter. Tanken var att tre Poseidon-ägda bostadshus på Marconigatan skulle bytas mot byggyta på Backaplan. Då var alla partier i styrelsen utom Vänsterpartiet för ett byte.

– Detta kommer att vara till gagn för invånarna och hela staden, sa AB Framtidens dåvarande styrelseordförande Lars Johansson (S) till Göteborgs-Posten.

Beslutet gav även upphov till protester från hyresgästerna och Hyresrättsföreningen.

LÄS MER:Bytesaffär i Frölunda förhandlas – boende kan tvingas lämna sina hem

LÄS MER:Skandia svarar: Det är planerna för bytesaffären

Nu slopas bytesaffären efter ett oenigt styrelsemöte den 17 juni där Socialdemokraterna ändrat sig och yrkat på att avbryta.

Ett tråkigt beslut, anser nuvarande styrelseordförande Kjell Björkqvist (L).

ANNONS

– Det är olyckligt att avbryta en inledning på en förhandling som man inte vet var den kommer att sluta. Och det skadar vårt förtroende som affärspartner, säger han.

AB Framtidens styrelseordförande Kjell Björkqvist (L) hade helst fortsatt med bytesaffären.
AB Framtidens styrelseordförande Kjell Björkqvist (L) hade helst fortsatt med bytesaffären. Bild: Per Hanstorp

Alliansen ville fortsätta

De borgerliga partierna och Demokraterna ville fortsätta och påbörja förhandlingarna med Skandia. Men yrkandet från S gick igenom med stöd från V och MP.

S-ledamoten Amalia Rud Pedersen säger att läget är ett helt annat idag än för tre år sedan.

– Inte minst för att vi har haft en pandemi. Och eftersom affären har legat still ett och ett halvt år så tyckte vi det var viktigt att ompröva ärendet igen när det kom upp, säger hon.

Hon anser att både Skandia och hyresgästerna behövde få besked och att det inte var värt att lägga tid på förhandlingar.

– Vi är fast beslutna om att vi har den info som behövs och att vi behöver ge tydligt besked till Skandia och hyresgästerna i frågan.

På vilket sätt har pandemin påverkat?

– Många hyresgäster har fått en försämring ekonomiskt. Bostadssituationen har bara blivit svårare och köerna längre. Vi tror inte att det är rätt väg att gå att sälja ut allmännyttan, säger Amalia Rud Pedersen.

Tanken var väl att bygga allmännyttiga bostäder på Backaplan?

ANNONS

– Jo, och det tror vi att vi kan göra på andra sätt. Exakt hur kan jag inte svara på i nuläget. Men vi tror inte att den här affären är rätt väg att gå.

Amalia Rud Pedersen (S), ledamot i AB Framtidens styrelse.
Amalia Rud Pedersen (S), ledamot i AB Framtidens styrelse. Bild: Privat

Inget händer med husen på Marconigatan

Kjell Björkqvist anser dock att det var en bra möjlighet för allmännyttan att komma in på Backaplan.

– Vi har ju ingen mark där och vi vill gärna vara på Backaplan och få in lite hyresrätter. Där är ju mest bostadsrätter idag, säger han.

Vad händer med husen i Frölunda nu?

– Poseidon äger dem, de är bostäder allihop. Nu händer det ingenting eftersom affären är avbruten.

LÄS MER:Protester mot kommunens bytesaffär: "Var ska vi bo?"

LÄS MER:Göteborgs stad struntar i Marconigatan

Vad som händer med tomten på Backaplan är upp till Skandia.

– Antingen bygger de själva eller så säljer de. Vi kommer ju inte åt den marken, så det är tråkigt, säger Kjell Björkqvist.

Amalia Rud Pedersen tror inte att den slopade bytesaffären påverkar AB Framtidens anseende.

– Vi är pålitliga på det sättet att vi tydliggör vad vi vill. Vi sa en sak för tre år sedan, men affären har stått still. Vad som är opålitligt vore att inte våga ompröva när det hänt så mycket med pandemin och ekonomin, säger hon.

”Ny information” för Skandia

På Skandia Fastigheter är detta ny information, berättar fastighetschefen Bo Jansson.

ANNONS

– Vi jättebesvikna. Det hade vi inte väntat oss i och med att vi planerat det gemensamt. Så det kom som en tråkig överraskning, säger han.

Skandia skulle ha bytt bort två byggrätter, en på Frölunda torg och en på Backaplan.

– Vi har ju avvaktat med att bygga en bostadsfastighet i Frölunda för att vi skulle byta den och den har stått outnyttjad vilket känns väldigt konstigt nu när man avbryter affären, säger Bo Jansson.

Vad som händer med byggrätterna nu är oklart.

– Det här är helt nya förutsättningar för oss så vi får fundera lite på läget och på vad vi ska hitta på med dem.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS