Tre gripna efter skottlossningen på Näset, förkvällen 4 juli 2001. Då blev gängkriget synligt. Nu är det värre än någonsin, skriver GP:s kriminalreporter Peter Linné.
Tre gripna efter skottlossningen på Näset, förkvällen 4 juli 2001. Då blev gängkriget synligt. Nu är det värre än någonsin, skriver GP:s kriminalreporter Peter Linné.

15 år av gängkrig - nu värre än någonsin

ANNONS

Klicka på kartan för att se mer om gängen i de olika stadsdelarna.

new tt.TTWidget({ WhereToAddWidget: 'tt-map-d0b23023-e0b3-4a6f-a547-d3e4533dc4bb', type: 'map', ID: 'd0b23023-e0b3-4a6f-a547-d3e4533dc4bb', clientID: 'tt.se', version: 2 });

Detta är inte berättelsen om vad som aldrig gjordes, vilka åtgärder som myndigheterna inte vidtog. Nej, det handlar om vad som faktiskt skedde, hur det kunde gå såhär illa.

De första skotten i det offentliga rummet avlossades alltså på en solig strandremsa och bland små bergsknallar i de västra delarna av stan. Semestrande människor hamnade i en korseld.

Då var måltavlan en kille i den dittills relativt okända sammanslutningen Original Gangsters (OG), hemmahörande i nordost.

De som avlossade pistolerna var några av den påstådde yrkesförbrytaren Naser Dzeljiljis underhuggare. Hans chaufför och livvakt dömdes i en efterföljande rättegång.

ANNONS

Rullgardinen drogs plötsligt upp och nya miljöer blottlades för oss vanliga medborgare.

Yrvaket konstaterades att det minsann fanns en aktiv och brutal undre värld även vid sidan om Hells Angels ute i Gunnilse, ett mc-gäng i vars fastighet det då precis utförts ett dubbelmord.

Kampen om marknadsandelarna i Göteborg, ur brottssynpunkt strategiskt placerat mellan Köpenhamn och Oslo, hade dragit igång. Den odlades i sin initiala fas av det genuina hatet mellan OG och den så kallade Naserligan.

Det sköts och detonerades sprängladdningar redan på den tiden.

Omständigheterna komplicerades ytterligare när Mehdi Seyyed klev in på scenen. Han inrättade en underavdelning till Bandidos, ett X-team, i en industrilokal i Sisjön.

Det dröjde inte länge förrän den nya klubben brakade ihop med folk ur Original Gangsters.

Många av den tidens konflikter bottnade i det faktum att Denho Acar (OG), Mehdi Seyyed (Bandidos) och Naser Dzeljilji (Naserligan) helt enkelt avskydde varandra. Dessutom ville de förstås tjäna pengar på kriminell verksamhet – narkotika- och vapenförsäljning, indrivning, utpressning, stölder och hälerier – i landets näst största stad.

Ännu så länge, 2004-2007, var det emellertid en viss typ av ordning och reda i kaoset.

Alla inblandade visste var de hörde hemma, tatueringar och västar klargjorde tillhörigheten.

ANNONS

Det fanns till och med ett utrymme för Brödraskapet Wolfpack, Asir och Angered Tigers att röra sig inom.

Storgöteborg hade i hög hastighet utvecklats till Nordens gängtätaste stad.

Med kort varsel försvann de tre frontfigurerna:

Acar gick i landsflykt, Seyyed dömdes till ett långt fängelsestraff och Dzeljilji ådrog sig livshotande skador i samband med ett väpnat överfall i ett garage i Majorna 2006.

Styrkeförhållandena ändrades – och den stora omdaningen inträffade hösten 2008.

Där och då byggdes dagens strukturer, där och då fick stadsdelsgängen självförtroende och opponerade sig mot de etablerade västgängen.

En dörrvakt vid en restaurang på Järntorget, över vilken Bandidos ansågs ha inflytande, besköts av några yngre grabbar från förorten som tidigare blivit förolämpade.

Skyttarna bötades, de skulle tvingas betala drygt 500000 kronor för att slippa hämndaktioner. Fast istället för att lämna över summan, investerades motsvarande belopp i skjutvapen och sprängämnen.

Den så kallade Gårdstensalliansen hade formats.

Gruppen bestod av yngre män från företrädelsevis Angered och Bergsjön. Polisen beskrev det som en helt respektlös liten gerillaarmé och den slog till vid ett tiotal tillfällen under en månad.

Det var välutrustade motståndare som ingen såg komma, som alltid agerade nattetid och som försvann blixtsnabbt. Ingen greps trots en lång serie attentat.

ANNONS

De som drabbades var unga indrivare från Bandidos supportgrupp X-team, som hade uppdraget att hämta hem den halva miljonen. Ingen av dem dödades, flera skadades dock svårt.

I en ohållbar situation skickade Bandidos slutligen en av sina högsta företrädare i Norra Europa, till en föreningslokal i Angered, med ett budskap om fred.

Eller, som en polisman uttrycker det, med en strävan om en "diplomatisk lösning".

Detta var samtidigt signalen som innebar att mc- och symbolgängen inte längre var välkomna i vissa förorter, att de lokala förmågorna hade kraften att värna sitt eget område.

Hells Angels (som haft medlemmar från stödorganisationen Red & White Crew i Biskopsgården) och Bandidos (som hade hoppats kunna ta över Backa) skrotade planerna på att sinsemellan dela upp Hisingen.

Enligt polisen fanns eller skapades runt 2010 ett flertal välbeväpnade territoriella gäng. De växte sig starka i Biskopsgården, Backa, Bergsjön, Gårdsten/Angered, Hjällbo/Hammarkullen och Frölunda/Tynnered.

De har alla sin egen historia, men med ett viktigt gemensamt inslag.

På samtliga ställen har ett ursprungligt kompisgäng delats upp i två. Och det har inneburit inte enbart externa utan också interna strider.

Av de 25 personer som sedan 2011 mördats i våldsdåd kopplade till stadsdelskonflikter är merparten offer för angrepp inom det som från början var samma gäng.

ANNONS

Eftersom antalet medlemmar (ett begrepp som de själva förnekar) inte är särskilt stort och de geografiska området inte är oändligt, så känner de flesta involverade till varandra.

Gränserna mellan vän och ovän är diffusa, allianser och koalitioner bildas och bryts. Det något tydligare "regelverk" som ändå karaktäriserade OG, Hells Angels, Bandidos och Brödraskapet har upphört.

Och som den yttersta konsekvensen av detta har två barn – fyraåriga Luna och åttaårige Yuusuf – dött i bomb- och granatattacker.

Såhär har de territoriella gängen framväxt sett ut i de drabbade stadsdelarna

BISKOPSGÅRDEN

Uppdelat i Norra och Södra sedan åtminstone 2012 och den stadsdel som drabbats av mest våld. Tolv människor – varav två småbarn och ett par andra helt oskyldiga – har hittills mördats i den konflikt som inte tycks gå att stoppa.

Skjutningen på Vår Krog & Bar innebar synnerligen hårda straff, två på livstid, för åtta misstänkta. Under häktningstid och efter dom har det inträffat händelser som polisen beskriver som hämndaktioner.

Många av de som deltagit i striderna sitter i fängelse i dagsläget.

BERGSJÖN / KORTEDALA

Länge ett gäng under ett relativt enväldigt styre – som dock krackelerade i en äldre och en yngre fraktion, hösten 2013. En grov gruppmisshandel, ett mordförsök och en misstänkt mordförberedelse innebar att ett tiotal män hamnade bakom lås och bom.

Efter ett temporärt lugn, blev en 20-årig man ihjälskjuten i maj 2015.

Sammanlagt har fem unga män har mördats i konflikter mellan kriminella i stadsdelen.

BACKA

Här skapades tidigt ett lokalt nätverk som vägrade underordna sig Bandidos och istället "öppnade eget". Många personkopplingar till gänget i Norra Biskopsgården.

Sargades av interna strider när en yngre generation ville ta över ledningen från ett brödrapar och deras närmaste man.

Alla de tre (födda 1984, 1985 och 1982) sköts ihjäl inom loppet av elva månader, under 2014-2015. Det är ännu olösta mord som i princip vem som helst i den undre världen i Göteborg kan ligga bakom.

Enligt polisen har 90-talisterna nu makten. Vissa myndighetsinsatser verkar emellertid ha haft effekt i området.

GÅRDSTEN / ANGERED

Redan vid millennieskiftet startade ett tiotal mycket unga killar en grupp under epitetet Angered Tigers. De hade nära kontakt äldre män i den så kallade Naserligan.

Ett antal av de inblandade fortsatte 2008 som Gårdstensalliansen, ett nätverk som tryckte ut Bandidos X-Team ur förorten.

Sedan några tillbaka är gangstersfären i Gårdsten uppdelat i A-falangen och S-falangen. Uppgörelserna dessa emellan har kostat två män livet.

Ett betydande antal gängmedlemmar sitter i dag på anstalt. De senaste dömdes i veckan för ett brutalt mordförsök på Hisingsleden.

TYNNERED / FRÖLUNDA

Har under de senaste åren dominerats av den 33-årige man som, för en vecka sedan, sköts ihjäl i sin bil på en parkeringen vid Frölunda Torg. Han började sin bana i Original Gangsters.

Enligt polisen omgav sig mannen av ett eget gäng i västra Göteborg men jobbade även tillsammans med förgrundsfigurer i Vårvädersligan, Södra Biskopsgården.

På andra sidan i en pågående konflikt i Tynnered finns en grupp vars kärna består av några bröder. Totalt har tre män fallit offer för dödligt våld i stadsdelen.

HJÄLLBO / HAMMARKULLEN

Brottsaktiviteter av olika slag styrs, enligt polisen, i huvudsak av en konstellation inom vilken personer binds samman av släktskap.

Det är ett nätverk av anhöriga som fruktas av andra gangsters, samtidigt en grupp där många inte sysslar med kriminalitet utan driver helt legala affärer.

De enda som försökt rubba maktbalansen är ett etnisk gäng, där merparten bor i Hammarkullen.

ANNONS