Böter för kränkning av svarta

ANNONS
|

Fyra vita sydafrikaner dömdes på fredagen till böter för att inför en videokamera ha förnedrat fyra svarta städare. De gjorde filmen i protest mot rasintegreringspolitiken vid deras dåvarande universitet.

Männen dömdes att betala vardera 20 000 rand - lika mycket i svenska kronor - vilket var mer än vad åklagarna hade yrkat på. Domaren motiverade beslutet med att det ska avskräcka andra från liknande rasistiska övergrepp.

Videon spelades in 2007, när männen ville protestera mot att ledningen för University of Free State hade beslutat att svarta och vita studenter skulle bo tillsammans. Fyra svarta städare tvingades inför kameran äta mat som en av studenterna föreföll ha urinerat på.

ANNONS

Filmen avslutades med att en av de vita studenterna kommenterade att "detta är vad vi anser om integrationen".

Videon lades ut på internet i februari 2008 och fördömdes vida omkring.

Landsorganisationen Cosatu välkomnade domslutet med att händelsen hade berört hela landet och att straffen är en varning till alla som fortsätter att bete sig rasistiskt.

Om männen inte betalar böterna riskerar de ett års fängelse. Dessutom har de svarta städarna inlett en civilrättslig process mot dem och kräver en miljon rand i skadestånd.

ANNONS