Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Britt-Marie Mattsson: Giuliani stämd – Masstämningar kan vänta många amerikaner

Tillverkaren av röstningsmaskiner stämmer Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.
– Låt oss ha en fin kamp, en riktig fight, svarar Giuliani.
Rättegången kan vara början på ett pärlband av stämningar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Företaget Dominion Voting Systems tillverkar röstningsmaskiner som används i amerikanska val. Maskinerna har köpts av både delstater och kongressdistrikt. Som en röd tråd genom Donald Trumps påståenden om valfusk går att röstningsmaskinerna skulle varit manipulerade på ett avancerat sätt till hans nackdel. Rudy Giuliani har vid ett femtiotal tillfällen framfört den anklagelsen i tal, på twitter, vid överklaganden i domstolar, i intervjuer och i sitt eget radioprogram.

Men nu har Dominion lämnat in en 107 sidors stämning till Federal District Court i Washington mot Giuliani om förtal och kräver 1,3 miljarder dollar i skadestånd.

Giuliani viftade snabbt bort stämningen och meddelade att han i sin tur kommer att stämma Dominion .

– På det sättet kan jag undersöka deras historia, finanser och arbete fullständigt, säger han.

Giuliani anklagar ”den hatfyllda vänstern” för att underminera yttrandefriheten och en advokats möjligheter att kraftfullt försvara sin klient.

LÄS MER: Så jobbar Trumps advokater för att rädda honom från riksrättsdomen

Kan komma fler stämningar

Dominion utesluter inte att företaget kommer att lämna in ytterligare stämningar. Sidney Powell, som arbetade tillsammans med Giuliani, har tidigare stämts och här finns en rad personer och medieföretag som också påstått att Dominion manipulerat valmaskinerna. TV-personligheter, som Fox:s Tucker Carlson och Sean Hannity tillhör dem, men också tv-bolagets ansvariga och ägare kan stämmas liksom radioprofilen Rush Limbaugh och Trumps son Donald jr. Masstämningar mot ett hundratal andra för förtal kan bli aktuellt och rättsliga prövningar mot grupper och enskilda som vidarebefordrat förtalet .

De röstmaskiner som användes 2020 utnyttjades även 2016 då Donald Trump segrade. De användes även i de delstater där Trump segrade i november. Federala myndigheters experter har gått igenom maskinerna. Till de mer udda inslagen i misstänkliggörandet av valresultatet hör påståendet om att Dominion skulle ha en koppling till Venezuelas sedan länge döde diktator.

Stämningen mot Rudy Giuliani blir avgörande för hur ärendet förs vidare av Dominion som anför bland annat att företaget lidit oöverskådlig finansiell skada av anklagelserna som beskrivs som fullständigt grundlösa. Dominion påpekar att flera omräkningar gjorts av valresultatet, inklusive räkningar för hand av valmyndigheterna och att det inte funnit några oegentligheter.

LÄS MER: Försiktighet präglar tiden fram till riksrätten

Inte uttalat sig sedan han avgick

Donald Trump har vid ett flertal tillfällen påstått att Dominion manipulerat röstmaskinerna i de valdistrikt som han förlorade men han har inte framfört samma anklagelser i de distrikt och delstater som han vann. Men Trump har, som president, varit skyddat från att åtalas i en civil rättegång. Det är riksrättsförfarande som gäller för presidenter. Trump har inte uttalat sig om det påstådda valfusket och Dominion sedan han avgick. Twitter har stängt av honom, vilket innebär att han inte heller där har fört fram sina synpunkter efter avgången. Det gör att han kan hävda att han inte kan stämmas för det som han endast sagt som president.

Donald Trump benådade flera av sina tidigare medarbetare och rågivare dagarna innan han avgick. Men han benådade inte sin trognaste vapendragare Rudy Giuliani, som inte heller har ombetts att finnas med i försvarsteamet i riksrätten. Giuliani har många gånger sagt att han vill delta och hävdar att det varit Trumps ”konstitutionella rättighet” att uttrycka sina åsikter. Det är samma försvar som han framförde för sig själv i en första kommentar när Dominions stämning lämnades in till den federala domstolen i Washington.

Stämningen mot Giuliani kommer samtidigt som åtalet i riksrätten överlämnats från representanthuset till senaten. Joe Biden säger att riksrätten måste få ha sin gång men att han inte tror att tillräckligt många republikaner röstar för en fällande dom.

Den Trumplojale senatorn Lindsey Graham säger att den förre presidenten vill gå vidare och lämna det som hänt bakom sig. Det tyder på att Rudy Giuliani knappast har Donald Trump vid sin sida när stämningen från Dominion tas upp i rätten. Övriga som kan komma att stämmas får troligen också räkna med att klara sig på egen hand.