Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Giftiga cyanobakterier hittade i badvattnet längs västkusten

Giftiga cyanobakterier har hittats i badvattnet längs västkusten. Det är inte ovanligt att de finns här, men den senaste tiden har det varit så mycket att allmänheten uppmärksammat dem och kontaktat både SMHI och Länsstyrelsen.

Den senaste veckan har det hittats giftiga cyanobakterier i badvattnet bland annat utanför Kungsbackas kust. Det är allmänheten som uppmärksammat det. En del har skickat in vattenprover som har analyserats av Maria Karlberg, växtplanktonexpert på SMHI. Hon kan bekräfta bakteriernas förekomst i havsvattnet längs Hallands kust och på västkusten.

LÄS MER: Algblomning vid Humlebadet

I vattnet vid Kuggaviken visade ett prov att bakterierna fanns så sent som igår måndag, detta enligt Maria Karlberg.

Maria Karlber är växtplanktonexpert på SMHI. Bild: Eveline Johansson
Maria Karlber är växtplanktonexpert på SMHI. Bild: Eveline Johansson

De har även nyligen hittats i Säby kile på Tjörn.

– Förra veckan var det mycket, men igår var det väldigt lite. De är väderberoende för är det pålandsvind blåser de in, och då ser man dem - allt blir en grön sörja i vattnet. Är det frånlandsvind blåser de ut i havet, säger Maria Karlberg.

Maria Karlberg utesluter inte att de även finns längs Göteborgs kust.

– Det är inte ovanligt att de finns i vattnet längs västkusten, utan mer att allmänheten ser dem på västkusten och ringer och frågar vad det är.

Hon menar att det är mer cyanobakterier här än vanligt, och att de troligtvis blommat ut från östkusten där de brukar finnas.

– Det var varmt och stilla förra veckan, då samlas de på ytan och gottar till sig där vi badar.

Hur länge de stannar kvar är oklart, men Maria Karlberg tror inte att det blir så länge till.

– Jag tror att när det blir svalare väder så flyter de ut i havet igen, då blir de inte ett så stort problem för badare. De är i slutet av säsongen.

Bada inte

Hennes råd är att ser det grötigt och äckligt ut, bada inte då. Man kan få sjukdomsliknande symptom och hudutslag. Barn och hundar som ju brukar få i sig vatten ska inte bada alls.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har på grund av förekomsten av cyanobakterier i havet i Halland gått ute med råd till allmänheten.

Deras råd vid algblomning är:

Undvik att bada eller ha onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr.

En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna.

Barn och husdjur ska inte vara på stränder eller i vatten vid kraftig algblomning. Samma med tamboskap. Vattnet ska inte heller användas som dricksvatten eller till matlagning.

Enligt Livsmedelsverket ska man inte heller äta en stor mängd kräftor som fiskats från vatten med kraftig blomning av cyanobakterier.

LÄS MER: Systrarnas sällsynta havsmöte: ”En våg simmade mot båten”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.