Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och president Emmanuel Macron.
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och president Emmanuel Macron. Bild: Christian Hartmann

”Ger ytterligare osäkerheter i en redan mycket svår tid”

På fredagen kom beskedet att Frankrikes regering avgår, mitt under en pågående pandemi. GP:s utrikesreporter Jan Höglund förklarar varför, och vad det betyder för Europapolitiken.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vad har hänt?

– På fredagsmorgonen träffade president Emmanuel Macron sin premiärminister Édouard Philippe. Efteråt kom beskedet att Philippe avgår. Han sitter kvar som ledare för en övergångsregering fram tills att hans efterträdare Jean Castex utsett en ny ministär. Han är 55 år och en konservativ politiker med låg profil. Han har dock blivit omskriven i samband med det krävande uppdraget att planera för återöppnandet av landet under den pågående coronapandemin.

Varför har detta hänt?

– Det var väntat. Macron har talat om en nystart, en förnyelse, och för att ha en chans att bli omvald måste han vända på ett dåligt opinionsläge. Den populäre Philippe är en möjlig konkurrent till honom. Han var borgmästare i staden Le Havre när han blev premiärminister och under tiden har en ställföreträdare skött borgmästarjobbet. Men Philippe kandiderade på nytt till borgmästarposten och har sagt att han kommer tillbaka till Le Havre senast efter det franska presidentvalet 2022, eller tidigare.

ANNONS

Vad innebär detta?

– Det innebär ytterligare osäkerheter i en redan mycket oviss tid. Emmanuel Macron var väldigt populär när han blev president och hade en mycket stark ställning. Men på senare år har hans politik ifrågasatts med omfattande demonstrationer och sedan kom pandemin som slår hårt mot Frankrike. Och i denna djupa samhällskris stärker har greppet om fransk politik, men med betydande personliga risker om den misslyckas.

– Det sker dessutom i en historisk prövning för Europa och samarbetet i EU. Medlemsländerna står inför för närmast existentiella utmaningar med ett sannolikt avgörande fysiskt toppmöte om två veckor. Dels ska stats- och regeringscheferna försöka komma överens om ett återhämtningspaket av dimensioner som ingen har sett tidigare. Sverige tillhör den grupp som vill ge stöd i form av i huvudsak lån, inte bidrag. Frankrike och Tyskland är av rakt motsatt uppfattning. Dels ska de enas om en långtidsbudget, där det också finns olika uppfattningar - inte minst mellan Sverige och Frankrike - om till exempel jordbruksstöd.

Vad har vi att vänta?

– En ny regering kan tillträda nästa vecka. Med Jean Castex som premiärminister är ministerbyten att vänta och det återstår att se vad han kommer med i sin regeringsdeklaration.

ANNONS

– Man kom ihåg att president och premiärminister arbetar tätt i Frankrike och att Macron har utlovat en ny väg ur krisen och efter pandemin. Med den nya nye premiärministern tas de första stegen på denna nya etapp av reformer. Men de franska väljarna är missnöjda och stridbara. Det blir inte lätt för presidenten och hans nye premiärminister att gå stärkta ur den globala krisen. Det blir deras yrkeslivs största utmaning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS