I år hittar man Martin Hultman, klimatforskare, på GP:s maktlista.
I år hittar man Martin Hultman, klimatforskare, på GP:s maktlista. Bild: Nicke Johansson

Forskaren Martin Hultman: "Klimatfrågan är inte central för vårt samhälle"

Varför tas klimathotet inte på allvar – när vi känt till det så länge? Det försöker Martin Hultman vid Chalmers ta reda på. 43-åringen leder en internationell forskargrupp som bland annat rörde upp känslor när man kopplade ihop klimatförnekelse med högerpopulism – och män.

ANNONS

Martin Hultman, teknik-, vetenskaps och miljöstudier på Chalmers, menar att inom klimatforskningen är det naturvetenskapen och ingenjörsmässig kunskap som får står i rampljuset. Hans forskning inom samhällsvetenskap och humaniora står fortfarande lite i kulisserna. Men i och med hans ledande roll i den forskning som tittar på bland annat klimatförnekare hittar man honom i år på Göteborgs-Postens maktlista.

Hur känns det?

– Överraskande. Forskare brukar inte vara med på maktlistor så ofta, trots att vi erkänns ha en viktig roll i samhället när vi beskriver och förklarar hur saker och ting hänger ihop.

Martin Hultman anser inte att människor nödvändigtvis "har" makt, utan att makt är något som uppstår människor och aktörer emellan.

ANNONS

– Jag kan inte själv se att jag har så mycket makt, men jag blir glad och positivt överraskad att det är många som är intresserade av den kunskapen som vi tar fram nu. Om folk inte vore intresserade av den här kunskapen skulle vi inte ha någon makt.

LÄS MER:Chalmers nav i forskningsprojekt om klimatförnekelse

"Vill du ha makt, bli vd"

I år blev 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg tidningen Times Person of the Year. Men Martin Hultman tror inte att engagemang i klimatfrågan generellt är en given väg till kändisskap eller makt.

– Vill du ha makt ska du bli vd för ett stort företag eller chef för en stor myndighet. Det är ju fortfarande så att klimatfrågan är inte central för hur vårt samhälle styrs eller hur vi agerar. Det kanske kommer bli så framöver när fler människor tar till sig kunskapen att nu är det på allvar. Men där är vi inte idag, säger han.

"Klimatfrågan är inte central för hur vårt samhälle styrs. Men det kanske blir så framöver."
"Klimatfrågan är inte central för hur vårt samhälle styrs. Men det kanske blir så framöver." Bild: Nicke Johansson

Hultmans forskning pekar bland annat på samband mellan klimatförnekare och europeisk högernationalism och manliga normer, men att det skulle lett till en kritikerstorm avfärdar han.

LÄS MER:Klimatförnekare om FN:s toppmöte: ”Det finns ingen kris”

– Tvärtom. När jag pratar om min forskning och presenterar den i mina publikationer, då väcker det en jättestor nyfikenhet. Sen har jag också fått reaktioner, men det är väldigt lite jämfört med nyfikenheten, säger Martin Hultman.

ANNONS

Vem tycker du har makt?

– Arnold Schwarzenegger, Anders Wijkman och Heidi Andersson. De är personer som visar ledarskap inom klimatfrågan, tagit till sig ny kunskap och tänkt till på djupet: vad har jag för makt att kunna förändra mig själv och de grupper jag arbetar med?

LÄS MER:Martin Hultman kopplar klimatförnekelse till högernationalism och män

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS