Äldreboendet Åkerhus är ett av de äldreboenden som GP skrivit om tidigare i år kopplat till smittspridningen av covid-19. Nu ska alla äldreboenden i staden vara smittfria.
Äldreboendet Åkerhus är ett av de äldreboenden som GP skrivit om tidigare i år kopplat till smittspridningen av covid-19. Nu ska alla äldreboenden i staden vara smittfria. Bild: Sanna Tedeborg

Göteborgs äldreboenden smittfria visar nya siffror

Göteborgs stad har inga smittade på äldreboenden i kommunen. I åtta av stadens närmaste kranskommuner finns smitta på enbart ett boende.

ANNONS
|

Bara en av de åtta kranskommuner som ingått i GP:s livegranskning av smittspridning inom äldrevården under våren och försommaren uppger att de i dag har coronasmitta på något av sina äldreboenden.

LÄS MER:Smittspridning på flera äldreboenden i kranskommunerna

I Göteborg kommuns senaste lägesrapport står att ”antal konstaterade smittade är på lägsta nivå sedan mätningarna började”. Enligt Christina Eide, stadsdelsdirektör i Askim/Frölunda/Högsbo, så kom beskedet om att det inte fanns några bekräftade fall av covid-19 på stadens äldreboenden, eller inom hemtjänsten, i tisdags.

– Det är hela tiden en lägesbild, men det känns ändå fantastiskt skönt, säger hon.

Hur kan minskningen förklaras?

– Det beror på många olika saker, som smittspridningen i övrigt, men de insatser som vi gjort för att begränsa smitta har haft god effekt. Det handlar om allt från hur vi jobbar med bemanning och skyddsutrustning till besöksförbud och testning, säger Christina Eide.

ANNONS

Hon tillägger att de har haft högre bemanning än vanligt, både när det gäller medarbetare och chefer, och även en lägre sjukfrånvaro än förväntat under sommaren. Men hon vill inte blåsa faran över riktigt ännu.

– Nu gäller det verkligen att vi håller i och håller ut och följer utvecklingen av smittspridningen när verksamheter startar upp efter sommaren. Vi har en bättre beredskap nu och har lärt oss mycket, säger Christina Eide.

Utredningar kring smittspridningen

Samtidigt pågår olika utredningar kring smittspridningen tidigare under året. Som GP redan rapporterat har en rad anmälningar kommit in till Arbetsmiljöverket. Bland annat förbjöd myndigheten äldreboendet Åkershus från att utföra patientnära arbete från och med 10 juli och om förbudet bryts kan det leda till vite.

LÄS MER:Äldreboende hotas av vite – kan förbjudas jobba med sjuka

Kommunen har till slutet av augusti på sig att utföra vissa åtgärder. Men enligt tillförordnade enhetschefen Erika Sjöblom är deras rutiner redan ändrade.

– Det var andra riktlinjer tidigare. Så fort direktiven eller riktlinjerna har ändrats har också vi ändrat våra rutiner och vilken skyddsutrustning som ska användas. Så vi har följt stadens riktlinjer under hela den här tiden, sa hon till GP i samband med att förbudet trädde i kraft i juli.

I början av juli presenterade också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en granskning kopplad till smittspridningen av corona som visade att 91 äldreboenden i Sverige hade så allvarliga brister att det krävdes ytterligare undersökningar.

ANNONS

LÄS MER:40 kommuner står för de flesta dödsfallen på äldreboenden

15 av boendena ligger i Göteborg och ett vardera i Mölndal, Kungälv och Kungsbacka.

– 40 kommuner är särskilt drabbade och står för 70 procent av dödligheten, sa Sofia Wallström, Ivo:s generaldirektör, till GP då.

Ivo siktar på att resultaten från den nationella granskningen ska vara klara och kunna presenteras i oktober.

Smitta på äldreboenden i Göteborgs kranskommuner

Hur har det gått med smittspridningen under sommaren i kranskommunerna? Här svarar åtta av Göteborgs närmaste grannar.

Öckerö

Av tre boenden har Öckerö haft smitta på två, men sedan fyra veckor har de ingen konstaterad smitta, enligt kommunen.

"Vi har jobbat aktivt med att testa personal, smittspåra, samt strikt följt Vårdhygiens riktlinjer gällande smittspridning. Vi har gott om utrustning som används i allt vårdnära arbete.”

Arto Niskala, Verksamhetschef äldreomsorgen

Kungälv

Kungälv har, enligt kommunen, haft smitta på Ekhaga, samt på korttidsenheten. Men ska inte ha någon smitta just nu, enligt kommunen.

"Vi har haft låg smittspridning redan tidigt och så är det fortfarande. Tillgång till skyddsmaterial finns i kommunen och det är lättare att få tag på vid beställningar numera. Vi har använt skyddsutrustning i allt nära arbete hos våra brukare och på så sätt kunnat hålla smittspridningen nere. Brukarna har kunnat ta emot besökare utomhus där vi använt plexiglas. Detta har upplevts mycket positivt.”

Carina Andersson, enhetschef sjuksköterskeenheten

Ale

Ale har och har inte haft några fall på sina äldreboenden.

"Eftersom provtagning i samhället har ökat upptäcks även i vår kommun bland invånare fler fall av covid-19, men smitta har hittills inte förekommit bland de boende inom särskilda boenden eller korttids för äldre.”

Åsa Fredriksson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Lerum

Fem (Nya Sävegården, Nya Lundbygården, Tuvängen, Lundbygården och Ekebacken) av Lerums åtta boenden har haft smitta, men har varit smittfria sedan slutet av juni.

"Smittspridning är obefintligt. Gott om skyddsutrustning. Vi har haft god tillgång till sommarvikarier på grund av pandemins effekter inom vissa andra service- och nöjesbranscher. Symtomen är betydlig mildare. Inga avlidna på grund av smitta. Mycket lugn sommar.”

Christian Sandgren, Verksamhetschef, Stöd och omsorg

Partille

Partille har haft covid-19 på tre boenden, Kullegården, Furulund och korttidsenheten Forellen. Men inga boenden har i skrivande stund någon smitta, enligt kommunen.

”Smittspridningen har minskat successivt under sommaren och vi läget stabiliserats i takt med att rutiner och skyddsmaterial kommit på plats. Att kunna träffa anhöriga utomhus har varit värdefullt och bra lösningar för säkra besök och aktiviteter för dem som bor på äldreboende behövs om besöksförbudet kvarstår under hösten. Bra att smittspårningen är på plats och användning av visir, upplevelsen är att det bidragit till att kunna hantera smittan.”

Catharina Johansson, avdelningschef för bistånd och hälsa

Härryda

Härryda har haft smitta på de fem äldreboendena Rådahemmet, Ekdalagården, Hönekulla gård, Björkelid och Bygården. I skrivande stund kvarstår smitta på Bygården, enligt kommunen.

”Trenden är att smittspridningen minskar. För att förstärka kontinuiteten av personal på boendena erbjöds vikarierna längre anställningar. Under sommaren har också en stor del av de ordinarie cheferna varit i tjänst, vilket skapat ett nära och tydligt ledarskap, men också en trygghet för hela verksamheten. Tillgången på skyddsutrustning är fortfarande god.”

Pia Svensson, informatör.

Mölndal

Fyra boenden, Eklanda, Brattåsgården, Bifrost och Fässberg, samt det särskilt covid-19 boendet Fallströmmen har haft konstaterade fall. Men i skrivande stund har de inga fall alls, enligt kommunen.

"Smittspridningen har minskat under sommaren, verksamheterna har fått kontroll , ökad kunskap över tid samt god tillgång på skyddsmaterial. Vi har god samverkan med primärvården där vi haft digitala samverkansmöten varje vecka under pandemin, det har varit god samverkan kring provtagningar och smittspårning”

Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska

Kungsbacka

Kungsbacka har haft smitta på fyra boenden och har öppnat en korttidsenhet för covid-patienter. De vill inte uppge vilka boenden det handlar om. Sedan vecka 28 har de inte haft några konstaterade nyupptäckta eller pågående fall av covid-19 på boendena, enligt kommunen.

"Den har minskat, vi har hela tiden haft eventuell misstänkt respektive konstaterad smitta under kontroll. Inför sommaren oroades vi över en ökad smittspridning i samband med semesterperioder och fler vikarier, men vi kan glädjande nog se att den förberedelse vi arbetat upp i form av rutiner, utbildning och information har visat sig fungera med önskad effekt. Vi har hela tiden under sommaren haft god tillgång till skyddsutrustning/material”

Eva Apelvi, biträdande förvaltningschef

Tillägg: Tidigare uppgav Mölndals kommun att de haft smitta på Brogården, men så är inte fallet, enligt kommunen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS