Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Zoran fastnade i vattnet - räddades av sin bror

Zoran Lukic var på väg hem från jobbet när han fastnade i vattenmassorna under spårvägsbron på Gamlestadsvägen. – Vi var kvar där i över en timme innan min bror kom och hjälpte mig, säger han till GP.

Under fredagseftermiddagen och kvällen drabbades Göteborg av hagel och sedan kraftigt regn vilket bland annat ledde till översvämningar, utrymning av köpcentret Allum och stora problem i trafiken. 

LÄS OCKSÅ: Köpcentrum utrymdes i Göteborgsområdet

Zoran Lukic var på väg hem från jobbet och testade olika rutter men vägarna var antingen avspärrade av polisen eller innebar långa köer. Han försökte ta sig fram via Gamlestadsvägen. Där såg han inga avspärrningar och vattnet såg inte ut att ha hunnit stiga tillräckligt högt för att skapa problem.

LÄS OCKSÅ: 70-tal översvämningslarm i Göteborg

Men efter bara några meter blev det dock för djupt och bilen stannade. 

– Jag trodde att vi skulle klara oss men motorn drog in vatten och det blev bara tyst. Jag började skratta, det var en komisk situation, säger han.
 

Fick hjälp av sin bror

Han började direkt ringa kompisar och släktingar som kunde hjälpa honom dra upp bilen. Samtidigt steg vattnet och nådde upp till nedre kanten av bilsätena.

LÄS OCKSÅ: Snö och hagel har slagit till i Västsverige

– Även detta tyckte jag var lite komiskt. Jag blev inte direkt rädd, min skåpbil är 2,2 meter hög. I värsta fall kunde jag klättra upp på taket, säger han. 

När han gick ut och vadade i vattnet, blev det dock direkt obehagligt.

– Jag fick kramper av kylan. Vattnet hade blandat sig med haglet, det var jättekallt, där kunde man inte vara ute speciellt länge. 

Efter ett tag kom hans bror Stefan till platsen och hjälpte honom. De använde rep för att dra ut den ur vattenmassorna. 

– Hade det inte varit för honom, hade jag suttit kvar där ett bra tag till.
 

Olycksdrabbad sträcka

Det är inte första gången som bilar fastnar i vattenmassor på vägarna i närheten av Säveån i Gamlestan. 2011 höll en kvinna på att drunkna när hon körde in sin bil där vid ett större regnfall och förlorade medvetandet. Under fredagen fastnade minst fyra bilar där. 

Anledningen till att just den platsen är hårt drabbad uppges vara att det inte finns någon ingen naturlig avrinning samt att Säveån svämmar över. 

Huruvida det var skyltat på platsen under gårdagen kan Trafikverket inte svara på.

– Det är ett område som vi har ett visst ansvar för. Men som regel, så fort vi vet att det är trafikhinder, vattensamling eller något liknande, ringer vi ut entreprenören för att skylta, säger Calle Karlsson, trafikledare på Trafikverket i Göteborg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.