Yvonne Åberg fick vänta sju veckor på beskedet från provtagningen om eventuella metastaser i ryggen. Nu får Sahlgrenska kritik från IVO för den långa väntetiden.  
Yvonne Åberg fick vänta sju veckor på beskedet från provtagningen om eventuella metastaser i ryggen. Nu får Sahlgrenska kritik från IVO för den långa väntetiden.  

Yvonne väntade sju veckor – fick nytt cancerbesked

Trots att läkarna misstänkte att Yvonne Åbergs cancer hade spridit sig till ryggen tvingades hon vänta sju veckor på Sahlgrenskas provsvar. Sjukhuset pekar på personalbrist som en orsak – och får nu kritik av IVO. – Det var jobbigt psykiskt. Man gick och oroade sig varje dag, säger Yvonne.

ANNONS
|

Det var under våren 2016 som Yvonne Åberg, 68, vände sig till sjukvården på grund av kraftiga ryggsmärtor. Då hon själv jobbar som sjuksköterska anade hon att det var metastaser– alltså en dottertumör – från den bröstcancer som hon drabbades av 2002 som hade spridit sig.

Efter fleraskelettundersökningar under sommaren gjorde hon en datortomografimed kontrast i början av september. På grund av långa väntetider på Sahlgrenska genomfördes den på en extern avdelning.

Därefter skulle det dröja närmare sju veckor innan Yvonne Åberg fick reda på beskedet från Sahlgrenska – en tuff tid menar Yvonne Åberg.

– Det var jobbigt psykiskt. Man gick och oroade sig varje dag.Jag väntade och väntade. Till slut fick jag höra av mig själv till dem. Då blev jag kallad och fick svaret– det var skelettmetastaser, säger hon.

ANNONS

"Psykiskt påfrestande"

Snart därefter skickade hon in en anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) om den långa tiden mellan undersökning och besked. NärIVO nu meddelar sitt beslut ger de henne rätt och kritiserarsjukhuset då de anser att handläggningen inte gåttfort nog.

– Det är fruktansvärt att de bemöter cancerpatienter på det här sättet. Det är psykiskt påfrestande för mig, min man, mina barn och alla de närmaste, säger Yvonne Åberg.

I yttranden från radiologen på Sahlgrenska står att den långa utredningstiden berodde på hög arbetsbelastning och personalbrist. De skriver också att åtgärder vidtagits för att försöka förhindra liknande fördröjningar igen.

ANNONS