Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/20

Yuusuf Warsames anhöriga: "Ett oskyldigt liv"

Yuusuf Warsame, 8, dog i handgranatsattacken i Göteborg i går. Nu berättar en anhörig till pojkens familj om attacken. – Hans lillebror sa till mig: "Min bror är död. Kan du göra så att han kommer tillbaka?".

För två veckor sedan dömdes Ahmed Warsame, 25, till livstids fängelse för inblandning i attacken på Vår Krog och Bar.
Under natten till måndag kastades en handgranat in i den lägenhet i Biskopsgården som Ahmed Warsame är skriven i.
Många personer befann sig i lägenheten - däribland flera barn. Den åttaårige pojken Yuusuf Warsame dog av sina skador. Han bodde i Storbritannien och var och hälsade på släktingar i Sverige. Han låg och sov när handgranaten exploderade.
– Det är ett oskyldigt liv. Det är fruktansvärt det som hände honom. Familjen är fortfarande i chock, säger en anhörig till familjen.

"Bar honom till ambulansen"

Mannen som GP pratat med var en av de första på platsen efter attacken.
– Jag var en av dem som bar honom till ambulansen, berättar han.
Han berättar också om förödelsen i lägenheten.
– Jag har aldrig sett något liknande. Det kunde ha blivit mycket värre än vad det blev. Hade du sett lägenheten så hade du inte trott att någon överlevt, säger han och jämför lägenheten med de bilder han ser på tv från länder i krig. 
Han, liksom många andra, finns på plats för att stötta och trösta den drabbade familjen.
– Hans lillebror sa till mig: "Min bror är död. Kan du göra så att han kommer tillbaka?". Det är det han frågar mig. Vad ska jag svara honom? Jag vet inte. Jag kan prata med en vuxen. Men ett barn som säger något sådant...

LÄS MER: Grannar i chock efter dådet

"Terrorhandling"

Under måndagen gick polisen ut och sa att detta var en hämndattack efter Vår Krog och Bar-dådet. Den döda pojkens familj vill dock inte kalla det en del av gängkriget, eller en hämndattack.
– Det är en terrorhandling. Den här familjen, det här barnet, har inget med det här att göra, säger den anhörige och fortsätter.
– Handlingen i sig är en terrorhandling. Vi är oskyldiga. Varför ska man hämnas på oss? Vad har vi gjort? Vad har det här oskyldiga barnet gjort? Han har blivit dödad, för vilken konflikt?
Enligt familjens sätt att se på det var de skyldiga bakom granatattacken medvetna om att det fanns barn i lägenheten.
– Ändå slänger man in en handgranat i lägenheten. Då har man valt att döda barn.

LÄS MER: Gängens nya offer: barn

"Ett liv är ett liv"

Den anhörige som GP pratat med har valt att inte gå ut med sitt namn i tidningen på grund av den hotbild som finns mot familjen. Han vädjar nu om att detta måste få ett slut.
– Det här får inte hända igen.
Familjen hoppas också att polisen gör allt i sin makt för att sätta dit de skyldiga.
– Man måste ta det som händer på fullaste allvar. Polisen måste ta tag i det här. De måste lägga alla resurser på att lösa det, säger han och fortsätter.
– Ett liv är inte mer värt än någon annans liv. Ett liv är ett liv. Just nu är det ännu värre det är ett barn det handlar om.
Och det helt i onödan.
– Det har spillts ett liv. Ett oskyldigt liv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.