Efter flera dagar av oroligheter i Hjällbo sköts en man ihjäl vid torget den 30 maj.
Efter flera dagar av oroligheter i Hjällbo sköts en man ihjäl vid torget den 30 maj. Bild: Sanna Tedeborg

Ytterligare fyra personer häktas efter våldsamma upploppet i Hjällbo

Ytterligare fyra personer har häktats efter upploppet i Hjällbo. Totalt är nu tio personer häktade i ärendet.
– Polisen jobbar hårt med att få utredningen klar och vi hoppas kunna väcka åtal ganska snart, säger kammaråklagare Fredrik Berglund.

ANNONS
|

Sammandrabbningen mellan två grupperingar i Hjällbo, som urartade i ett upplopp där ett hundratal personer kan ha varit inblandade, ägde rum den 28 maj. På den ena sidan ska det ha funnits personer i Hjällbonätverket, och på den andra personer med kopplingar till en släkt.

Några dagar efter oroligheterna hade tre personer häktats, som enligt åklagaren var drivande i upploppet.

– De har uppviglat en större mängd personer att gå till angrepp mot en annan sida. Polisen försöker ju hindra dem och det bryr man sig inte om utan det blir misshandel och våldsamheter. Och då är det ett våldsamt upplopp, sa Fredrik Berglund i samband med häktningsförhandlingen mot dem.

ANNONS

Senare häktades ytterligare en person. Alla fyra anses ha kopplingar till Hjällbonätverket.

LÄS MER:Personer kopplade till mordoffrets släkt begärs häktade

Ytterligare fyra personer häktas

Tidigare i veckan häktades två personer till. En av dem misstänkts förutom för våldsamt upplopp också för misshandel.

På lördagen ägde häktningsförhandlingarna rum för ytterligare fyra personer, vilket resulterade i att samtliga häktades.

– De är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp. Tingsrätten anser också att det föreligger sannolika skäl, och därför häktas de, säger Fredrik Berglund efter förhandlingarna.

Han beskriver bevisläget som gott:

– Det var gott om poliser på platsen. Det finns också mycket filmmaterial från övervakningskameror och från polisernas kroppskameror. Polisen jobbar hårt med att få utredningen klar, och vi hoppas att det inte ska ta så lång tid och att vi ska kunna väcka åtal ganska snart, säger han.

LÄS MER:Hjällbokonflikten: Polisen i tillslag mot flera adresser

21-åring misstänkts för mord och mordförsök

Under dagarna efter det våldsamma upploppet fortsatte det att vara oroligt i Hjällbo. Den 30 maj utbröt en skottlossning där tre personer träffades. En av dem avled.

LÄS MER:Mördade pappans familj: ”En älskad och omtyckt person”

Av de sex personer som blivit häktade i veckan har fem kopplingar till mordoffrets släkt. Den sjätte personen kopplas till Hjällbonätverket.

En 21-årig man, också med kopplingar till Hjällbonätverket, sitter häktad misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott efter skjutningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS