Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grundskoleförvaltningen har efter samråd med smittskyddsläkare beslutat att stänga en grundsärskola i Göteborg. Detta då stora delar av personalen insjuknat. Bild: Anders Ylander
Grundskoleförvaltningen har efter samråd med smittskyddsläkare beslutat att stänga en grundsärskola i Göteborg. Detta då stora delar av personalen insjuknat. Bild: Anders Ylander

Ytterligare en skola i Göteborg stänger efter coronautbrott

Göteborg stänger en kommunal grundsärskola med omedelbar verkan. Eleverna, från förskoleklass till nian, får vara hemma. Orsak: 20 personer i personalen är sjuka i misstänkt eller bekräftad covid-19.

Göteborgs grundskoleförvaltning har under hösten tillfälligt stängt två skolverksamheter på grund av smittspridning: Fjällboskolan, samt en särskild undervisningsgrupp vid en grundskola.

Båda skolorna har återgått till vanlig undervisning efter höstlovet. Men nu tvingas en annan skola hålla stängt, detta efter samråd mellan grundskoleförvaltningen och Smittskydd Västra Götaland.

– Orsaken är att många i personalgruppen är hemma med symtom. Det är 20 stycken som är hemma, varav sju har konstaterad covid, säger Anders Andrén, utbildningschef och covidsamordnare för grundskoleverksamheten i Göteborg.

LÄS MER: Coronalarm på skola i Göteborg – fem elever sjuka i covid-19

LÄS MER: Smittskyddet stänger grundskoleverksamhet i Göteborg

Eftersom det var bråttom gjordes ett så kallat ordförandebeslut i grundskolenämnden. Beslutet gäller från onsdag morgon till och med 11 november. Under tiden får eleverna vara hemma.

– Det är en specialverksamhet där vi inte kan sätta in vikarier i elevgruppen, för det krävs specialkompetens, säger Anders Andrén.

Ordnar omsorg för vissa barn

Han vill inte gå ut med vilken skola det är, bara att det är en grundsärskola med elever från förskoleklass till nionde klass.

– Det handlar om en utsatt elevgrupp, där många själva är i riskgrupp. Men vi har ingen konstaterad covid bland eleverna, utan det är personalgruppen som är drabbad, säger Andrén.

LÄS MER: Så många västsvenska elever har fått corona sedan skolstarten

Stängningen kan både komma att förkortas och förlängas, beroende på hur snabbt personalen tillfrisknar och kan återgå till jobbet. Stängningen gäller både skolan och fritidsverksamheten.

– För de elever vars föräldrar har samhällsviktiga yrken så ordnar vi med omsorg. De andra får vara hemma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.