Ytterligare en misstänkt våldtäkt i härvan

Innan månaden är slut väntas rättegången där en krögare och en festfixare, i 50- respektive 25-årsåldern, är misstänkta för att ha utsatt totalt sju olika personer för sexuella övergrepp. Och härvan växer ytterligare. Nu kan GP berätta att den yngre festfixaren troligtvis kommer åtalas för ytterligare en våldtäkt.

ANNONS
|

Åtalet mot de två männen, aktiva i Göteborgs krogliv, väntas inom ett par veckor. Just nu gäller misstankarna att krögaren ska ha våldtagit två personer 2012, varav den ena även föll offer för den hälften så gamle festfixaren. Den unge misstänksofficiellt för övergrepp mot totalt sex personer, men nu tycks ytterligare ett namn ha tillkommit.

– Ja, det ser ut som att det blir ytterligare en målsägande, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Han vill inte gå in närmre på saken utan hänvisar till åtalet som väntas inom kort. Handlingar GP tagit del indikerar emellertidatt listan på målsägandensom fallit offer för festfixaren vuxit till totalt sju personer, plus ett unikt offer för krögaren.

ANNONS

Kammaråklagaren intygar däremotatt det inte rör sig om sexuella övergrepp som skett inom förhållanden. Det är det absolut vanligaste när det gäller sexualbrott.

– Man kan säga att våldtäkter oftastsker inom ramen för relationer, i berusat tillstånd och annat. Då kan det röra sig om tre, fyra våldtäkter inom en relation. Men här är det inte några relationsbetingade våldtäkter. Här är detolika kvinnor och inga relationer, medgerWesterberg.

Serievåldtäkterinnebär lång rättegång

De två männen kommer alltså åtalas tillsammans. Om åtalet gillas kommer det bli en ovanligt lång rättegång, sett till brottsarten.

–Jag håller på att planera hur rättegången ska läggas upp just nu. Min uppskattning är att den kommer hålla på i tre veckor med tre förhandlingsdagar per vecka, resonerar kammaråklagaren.

Det är allt att betrakta som en lång förhandling?

– Ja, det får man säga,särskilt inom sexualbrott. Det är en omfattande förhandling som väntar eftersom det rör sig om serievåldtäkter. En vanlig våldtäktsrättegång kan vara i en dag. Här kommer det ta längre tid eftersomman måste skapa sig en bild av hur personerna känt varandra och hur de mått efteråt.

Våldtäkterna ska ha skett inom en fyra och ett halvt år lång tidsrymd. De ska ha skett både i Göteborg, men även på andra sidan Atlanten, i USA.

ANNONS

"Oproportionerligt" anser festfixaren

Festfixaren är i 25-årsåldern och brukade anordna klubbar på den dubbelt så gamla krögarens uteställen. Det finns även andra omständigheter som gör att duon känner varandra sedan tidigare.

Den yngre av männen greps för över åtta månader sedan och har suttit häktad sedan dess.

– Han förnekar samtliga fem fall av våldtäkter och ett fall av sexuellt tvång. Han bestrider särskilt att han varit häktad i omkring åtta månader och att det därför inte kan anses vara proportionerligt att han ska vara fortsatt häktad, menade hans juridiska ombud i den senaste häktningsförhandlingen.

Festfixaren häktades trots bestridandet återigen. Bevisläget anses vara gott, anledningen är att övergreppen av allt att döma tycks ha skett enligt ett och samma mönster.

Övergrepp filmades

Den första våldtäktsanklagelsen riktades mot festfixarenfrån en person som han spenderat en helkväll med tidigare i år.Festandetbörjade på en av den äldre mannens krogar och avslutades med en våldtäkt på en adress som krögaren har starka kopplingar till. Offret ska ha varit påverkad av både droger och alkohol.

Detaljerna i de resterande sex övergreppen har ännu inte blottlagts. Det som däremot är klart är det ska finnas omfattande bevisning i form av bilder och videos. Det är genom beslag av datorer och mobiler som fallet vuxit än mer.

ANNONS

– Målsäganden har identifierats genom en filmsekvens i vilken hon med all sannolikhet utsätts för våldtäkt... Hon är orolig och rädd, uppges det i en handling GP tagit del av.

Även droger, alkohol och fest verkar vara genomgående teman som föregått de misstänkta övergreppen.

Krögaren medger sex

Göteborgskrögaren är i 50-årsåldern och äger ett antal krogar i staden. Han häktades i början av september, misstänkt för en våldtäkt. Brottet ska ha begåtts för över fyra och ett halvt år sedan på den adress där han är skriven. Samma natt ska festfixarenha våldtagit en annan person på samma plats.

Under utredningens gång framkom uppgifter som tydde på att duon våldtagit samma person under den aktuella natten 2012. Krögaren ska alltsåutöver det ha gett sig påytterligare en person. Krögaren medger att han haft sex med de två personerna han misstänks ha utnyttjat.

– Han har förnekat gärningarna, men medger att han och målsägandena haft sex. Dock efter målsägandenas initiativ och med deras samtycke, menar hans tidigare advokat Erik Jansson.

Krögarens analys är att själva samlaget därigenom inte ifrågasätts. Han menar att det rör något annat, som han starkt ifrågasätter.

– Det brottsliga moment som läggs honom till last är påståendena om målsägandenas berusningsgrad. Något som åklagaren svårligen kommer kunna föra tillräcklig bevisning om fyra och ett halvt år efter de påstådda gärningarna, menar Jansson.

ANNONS

Till sitt försvar lägger krögaren även en gest som ett av våldtäktsoffren ska ha utfört efter det misstänkta övergreppet. Något sådant menar krögaren att någon som utnyttjats sexuellt inte skulle göra.

– En av målsägandena har kommit till öppnandet av en av krögarens restauranger en tid efter helgen övergreppen ska ha skett och överlämnat en blomma till honom. Detta talar med styrka mot att målsäganden har, eller uppfattat sig ha, blivit utsatt för någon form av övergrepp, enligt Jansson.

Kammaråklagare Jim Westerberg vill inte kommentera dessa argument. Det enda han uttalar sig om är blomargumentet.

– En sån detalj har inget med en våldtäkt att göra. Det har ingen bäring på detta, menar Westerberg.

Bägge män har bytt försvar

Nu ligger alltså åtalet bara ett par veckor bort. Själva rättegången kommer bli av inom en månad, förutsatt att åtalet gillas. Trots det har bägge misstänkta valt att byta försvarsadvokater.

– Den yngre mannen har bara bytt ut sin tidigare offentlige försvarare med en ny. Däremotden äldre mannen har valt en privat försvarare.Det blir dyrare än en offentlig försvarare och då får han betala den advokaten ur egen ficka, menar kammaråklagaren.

Har det någon annan betydelse?

–Det är tufft för nya försvarare att sätta sig in i allt, svarar Jim Westerberg.

ANNONS

Krögaren har alltså anlitat en kostsam privat advokat. Anledningen till detta är oklar.

–Han har satt en privat försvarare i mitt ställe. Jag kan inte uttala mig om varför. Det är mellan mig och honom, säger Erik Jansson som alltså inte företräder krögaren längre.

När GP når den nye försvararen vill han inte uttala sig om något annat än sin klients generella inställning. Han vill alltså inte ta ställning till uppgifterna ovan.

–Han förnekar brott.I övrigt är jag ålagd yppandeförbud, menar advokat Allan Stutzinsky.

Festfixaren har nöjt sig med en offentlig försvarare. Det är emellertid inte vilken advokat som helst, utan stjärnadvokaten Björn Hurtig som bland annatförsvarat såväl Lisa Holms mördare och varit målsägandebiträde i den omfattande Vår krog & bar-rättegången.

– Min klientförnekar brott i alla delar, säger Björn Hurtig.

Krögaren medger sex, men förnekar brott. Gäller samma argument för din klient?

– Det enda jag kan säga just nu är att han förnekar brott. Jag har precis fått utredningen och ska börja sätta mig in i den.

Hur kommer det sig att din klient valt att byta företrädare så här sent?

–Anledningen till det får du fråga honom. Det kan inte jag svara påi och med att det har med kollegor att göra.

ANNONS

Sekretess rakt igenom

Åtalet väntas alltså inom ett par veckor och gillas det kommer den omfattande rättegången att inledas innan månaden är slut.Förundersökningsprotokolletkommer sekretessbeläggas i sin helhet av hänsyn till offren.

– Hela förhandlingen kommer hållas bakom stängda dörrar på grund av sekretessen, medger kammaråklagare Jim Westerberg.

Enligt plan kommer rättegången att avslutas innan året är slut. När eventuella domar är att vänta är i nuläget oklart.

Göteborgskrögaren

  1. Misstänkt för två våldtäkter under samma datum 2012
  2. Förnekar gärningarna
  3. Häktades på sannolika skäl 9 september, har omhäktats xx gånger.

Festfixaren

  1. Misstänkt för fem våldtäkter och ett fall av sexuellt tvång
  2. Brotten ska ha begåtts mellan 2012 och 2016
  3. Två av våldtäkterna misstänks ha utförts i Los Angeles, övriga i Göteborg
  4. Upptakten till den senaste våldtäkten skedde på en av krögarens ställen och avslutades på en adress med koppling till honom
  5. Det ska finnas omfattande bevismaterial i form av bilder
  6. Förnekar samtliga gärningar
  7. Häktades på sannolika skäl första gången för över ett halvår sedan
  8. Har omhäktats över tio gånger, under tiden har fallet svällt.
ANNONS