Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anders Ygeman (S)vill lägga 101 miljarder på järnvägen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ygeman: "Tågtrafiken fungerar inte"

Trafikutskottets ordförande vill satsa mer på järnvägen och tycker att de ständiga förseningarna är problematiska. Anders Ygeman (S) besökte Göteborg på måndagen för att prata om tågen.

Anders Ygeman (S), riksdagsledamot och trafikutskottets ordförande, är i Göteborg för att prata om järnvägspolitik. GP träffar honom på Centralstationen, på spår 6.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Tågtrafiken fungerar inte. Inte ens under optimala förhållanden, även då är det många inställda tåg. Sträckorna Göteborg-Stockholm och Göteborg-Malmö är extrema. Så sent som i går var det problem och då hade vi bästa väderförhållandena, inga löv, ingen snö, säger Anders Ygeman.

Enligt honom beror tågproblemen på tre saker: bristande underhåll, underinvesteringar och en alltför uppsplittrad organisation.

– Vi vill ändra organisationen, ta tillbaka avhjälpande underhåll och öka investeringarna i järnvägen. Vi vill se över hela järnvägssystemet, för vi känner att det inte fungerar, säger S-politikern.

Själv åker Anders Ygeman väldigt mycket tåg.

– De senaste två månaderna har jag åkt 15 gånger och varit i tid tre av dem, säger han.

Men han påpekar att man blir lite lurad av att färdtiden har ändrats.

– SJ har ju glesat ut tidtabellen, resan tar en kvart extra nu. Därför kommer fler tåg i tid eller till och med tidigare trots att det egentligen tar mer tid. Statistiken blir mycket bättre, säger Anders Ygeman.

Han vill satsa 101 miljarder mer på järnvägen än regeringen gör, och bland annat göra en höghastighetsbana mellan Göteborg och Stockholm.

– Anders Borg sa 2007 att vi har överinvesterat i järnvägen. Jag har faktiskt frågat honom om det i riksdagen, och han har inte tagit avstånd från det han sa. Det är nog få resenärer som håller med om den bilden, att man överinvesterat, säger Anders Ygeman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.